PREPORUKA ZDRAVLJE

DZPG: Počeli sistematski pregledi za upis djece u školu

Sistematski pregledi djece pred upis u školu u Domu zdravlja Podgorica počeli su 12. 02. 2018. godine, a obuhvatiće mališane koji će tokom 2018. godine napuniti šest godina.
Sistematski pregled obuhvata mjerenje tjelesne težine, visine, body mas index, krvni pritisak, fizikalni pregled po organima i sistemima, procjenu čula vida, sluha i govora, zatim procjenu mentalne zrelosti po standardnim metodama, kao i razvoj i stanje skeletai palpaciju štitnjače. Takođe, procjenjuje se pravilno držanje tijela i deformiteti kičme i grudnog koša, kao i ravna stopala.
Uz sistematski pregled, djeca se vakcinišu vakcinama po obaveznom kalendaru vakcinacije (vakcinom protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, morbila, rubele i zauški).
Ove godine se u osnovnu školu upisuju djeca rođena 2012. godine, a roditelji sistematski pregled treba da se jave izabranom pedijatru, kako bi zakazali pregled. Apelujemo, na roditelje da pravovremeno zakažu sistematski pregled za svoje dijete kako bi se izbjegle bespotrebne gužve,piše u saopštenju Doma zdravlja Podgorica.