DRUŠTVO PREPORUKA

IZMJENE ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Ugovori sa zubarima na dvije godine

Ugovori sa zdravstvenim ustanovama iz Zdravstvene mreže, čiji je osnivač država, zaključivaće se na pet, a sa drugim davaocima zdravstvenih usluga na dvije godine.

To je predviđeno izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, o kojem bi sjutra trebalo da raspravljaju poslanici crnogorskog parlamenta.

Ugovori će se usklađivati za svaku godinu, prema planiranim sredstvima u budžetu Fonda, po pravilu, do 31. marta tekuće godine.

Vazećim zakonom je propisano da se ugovori za pruzanje zdravstvenih usluga van Zdravstvene mreže zaključuju na godinu.

-Navedeni rok nije optimalan, imajući u vidu, prije svega stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou koje su izmještene iz javnog zdravstvenog sistema i obezbjeđuju se isključivo zaključivanjem ugovora sa privatnim stomatološkim ambulantama, kojih je više od 170 u Crnoj Gori – kaže se u obrazloženju.

Upućivanje javnog poziva i zakijučivanje ugovora svake godine je neopravdano, kako sa aspekta Fonda za zdravstveno osiguranje i stomatološklh zdravstvenih ustanova, koje su, kako se navodi, iskazale opravdano nezadovoljstvo.

-Produžavanjem važenja ugovora na dvije godine, Fond se ne dovodi u nepovoljan polozaj kao ugovarač usluga, obzirom da se u ugovoru može unijeti odredba da Fond zadržava pravo otkaza ugovora usled prestanka potrebe za pružanjem zdravstvenih usluga osiguranim licima – kaže se u obrazloženju zakona.