ART SLAJDER

ZAVRŠENO SNIMANJE TV FILMA ,,HOZENTARUS”: TV premijera očekuje se u martu

U produkciji RTVCG nedavno je završeno snimanje tv filma “Hozentarus”, po tekstu Dragane Kršenković – Brković, a u režiji Draška Đurovića. Riječ je o zanimljivoj bajci koja zbog poruka i pouka može biti i bajka za odrasle.

Snimanje je obavljeno u velikom studiju RTV Crne Gore, u kojem je za potrebe tv filma izrađena atraktivna mobilna scenografija dvorskog ambijenta koja se mijenjala u zavisnosti od scenarija. Eksterijeri su snimani na lokacijama Balšića grada u Ulcinju i na Grahovu sa fascinantnim kadrovima drevnih ulcinjskih tvrđava i pogleda na Bokokotorski zaliv. Kako je u pitanju bajka, kostim je u ovom projektu posebno akcentovan i u potpunosti je pratio ambijent, a scenski i efekti animacije učinili su da bajka bude dizajnirana poput najnovijih tv filmova tog žanra u svijetu za mlađu generaciju.

-Za nepunih dvadesetak dana smo uspjeli da odaberemo glumce, kostim i da scenografski riješimo entrijer dvorca- jer bajka bez dvorca i dvorjana nije bajka.U njoj nema falsifikata jer je sve falsifikat i dizajnirano maštom.Vjerujem da će publika i producenti biti zadovoljni da na svom jeziku imaju priču sa kostimiranim herojima u nadrealnom svijetu bajki. Dragana Kršenković-Brković je postavila taj prvi kamen, i vjerujem da ćemo sve iznenaditi snagom produkcije, jer smo već svi navikli na opskurnost svakodnevice, koje nas zapljuskuje sa malih ekrana-kaže reditelj Draško Đurović, poznat po režiji filma As Pik, prvog crnogorskog kandidata za Oskara.

Autorka kostima je Slobodanka Seka Martinović.

-Đurović i ja sarađujemo dugo, dobro se razumijemo, a samo čitanje teksta već je bio izazov. Vjerujem da svaki kostimograf sanja epohu jer je to profesionalno širok prostor u kojem se umjetnički i dizajnerski možete izraziti i koji vašoj viziji pruža najšire mogućnosti. Bez ograničenja određenim periodom,  uz punu stvaralačku slobodu primijenila sam eklektički pristup tako da u tim raskošnim dvorskim kostimima ima i postviktorijanskog i baroka i renesanse…ali i elemenata nečeg što se može vidjeti u hit produkcijma, poput “Gospodara prstenova”, ,,Rata zvijezda”…Izuzetno kratko vrijeme,  samo osam dana, za izradu ovih zahtjevnih kostima, mom timu i meni nije bilo barijera, već dodatni izazov. Insistirala sam na raskošnim materijalima u mjeri mogućeg, detaljima, obilju ručnog rada i naravno potpunoj koresponndenciji sa likovima- rekla je Seka Martinović.

Šminka i frizura su, dodaje Martinović, ispratile kostim i zaokružile vizuelnu cjelinu,  šminkerke RTVCG su kroz ovaj projekat samo potvrdile svoj kvalitet, a kompletna ekipa je bila sjajna, kao i atmosfera na snimanju.

Glavne uloge u ovom tv filmu tumače  Danile Babović, o kojem će se, kako kaže reditelj Đurović,  tek čuti, talentovane  Sanja Popović i Jelena Nenezić- Rakočević, ruski glumac Georgije Pusep, Danilo Čelebić, Dragan Račič i Nikola Perišić.

Kasting direktor je Slado Divanović,  producent Stefan Milović, scenograf  Stanislav Nikićević, a snimatelji Vesko Balandžić i Danilo Papić, ton majstor Rade Anđić, montažer Aco Pejović, a šminkerka Sandra Bulatović.

Tv premijera se očekuje u martu,  a za nastavak projekta ekipa tek treba da se izbori kod producenata. Nadaju se da je ovo tek pilot buduće atraktivne domaće serije za djecu i omladinu.

Mn.M.

 

 

 

kud duga