Porto Novi
ART PREPORUKA

KIC U FEBRUARU: Ivan Bosiljčić, Bereznjicki/Popović, Internacionalni festival klapa….

KIC ,,Budo Tomović” za februar je vjernoj publici priredio bogat i raznovrstan program.

Otvoriće ga Dani japanskog filma 1. i 2. februara od 20 sati u sali DODEST.

Takođe 2. februara u Velikoj sali u 20 sati biće održan koncert renomiranog ruskog violiste Mihaila Bereznjickog, zaslužnog umjetniks Rusije i laureats međunarodnih takmičenja, uz pratnju crnogorske pijanistkinje Marije Popović. Koncert se realizuje u okviru KIC-ovog ciklusa ,,Kamerna muzika”, a na programu su djela Georga Fridriha Hendla, Johanesa Bramsa i Stana Golestana.

,,Internacionalni festival klapa Crna Gora 2018.” biće priređen 3. februara u Velikoj sali od 19 sati.

Filmska revija ,,Ljubav na filmu” biće organizovana od 5. do 8. februara u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan, a revija je posvećena 14. februaru – Danu zaljubljenih i obuhvatiće projekciju nekoliko najpoznatijih filmova sa ljubavnom tematikom. Drama ,,Princ plime” (1991) rediteljke Barbare Strejsend otvoriće reviju u ponedjeljak, 5. februara. Ovo je priča o uspomenama koje nas progone i istini koja nas oslobađa. Projekcija filma reditelja Tonija Skota ,,Osveta” (1990) predviđena je za utorak, 6.februar u kojem su dva poznanika spremna rizikovati sve što imaju kako bi ostala zajedno. U srijedu, 7. februara biće prikazan film ,,Djevojka koju sam volio” (1973) reditelja Sidnija Polaka koji donosi priču o ljubavnoj vezi između Katie Morosky i Hubbella Gardinera. Ekranizacija istoimenog ljubavnog romana Roberta Džejmsa Volera (Roberta Jamesa Wallera) film ,,Mostovi okruga Medison” (1995) Klinta Istvuda zatvoriće reviju u četvrtak, 8. februara.

Veče humora i narodne muzike Dragana Koprivice biće organizovano 6.  februara u 19 sati u Velikoj sali.

Promocija knjige  ,,Besani” autora Gorana Stojičića biće 7. februara u 19 sati u Multimedijalnoj sali KIC-a.

Prvo predstavljanje pred crnogorskom publikom imaće bluz sastav ,,Katarina Pejak trio” 9. februara u 20 sati u Velikoj sali.

Za Dan zaljubljenih KIC je odlučio da crnogorskoj publici podari veče muzike i poezije Ivana Bosiljčića sa bendom. Veče će biti priređeno 14. i 15. februara od 20 sati u Velikoj sali. Ulaznice za muzičko – poetske večeri Ivana Bosiljčića po cijeni od 10 eura mogu se kupiti na KIC-biletrarnici (9 – 20h) od sjutra – 1. februara.

This slideshow requires JavaScript.

 

U okviru KIC-ovog ciklusa ,,Kamerna muzika” 16. februara biće predstavljen mladi gudački kvartet ,,Doclea” i solisti – virtuozi: Žana Lekić, flauta, Nadica Ristić Simović, oboa i Veljko Klenkovski, klarinet. Koncert nosi naziv ,,Mocart only”.

Veče sevdaha i starogradske muzike ,,Kradem ti se u večeri” Tamare Pavićević, u pratnji orkestra Saše Magovčevića, prirediće KIC 19. februara.

Dječiji folklorni ansambal KIC-a ,,Budo Tomović” i KUD-a ,,Boka” iz Tivta održaće 23. februara koncert pod nazivom ,Hvala čika Cano”.

Pijanista Andrija Jovović, student II godine Muzičke akademije u Beču, održaće koncert 24. februara.
– Najavljujemo još jednu premijeru i to elektroakustički operski kabare kojim će se podgoričkoj publici premijerno predstaviti solo pjevačica iz Beograda Tijana Đuričić, sopran, koja će izvesti djela kompozitorke Sanje Gnjatović za sopran, klavir i elektroniku inspirisan ličnošću i muzikom Kurta Vajla (27. februar), u pratnji pijaniste Milivoja Veljića – kažu iz KIC-a.

Kroz ciklus ,,Pozorište na filmu III”, ističu iz KIC-a, nastaviće uspješnu saradnju dramskog i filmskog programa KIC-a, pa će od 22. do 24. februara prikazati filmove čija tema je upravo odnos pozorišta i kinematografije: 22. februar – ,,Mačka na usijanom limenom krovu” (1958), 23. februar – ,,Noći iguane” (1964) i 24. februar – ,,Titus” (1999).
Organizovaće, dodaju, i premijeru kratkog filma čiji su autori osobe sa invaliditetom, 26. februara.

Informativno – edukativni program u okviru ciklusa ,,Savremena crnogorska književnost” predstaviće 16. februara roman autora Jovana Nikolaidisa “Naši su životi bjekstva” i 28. februara zbirku pjesama ,,Prije objave” autora Đorđa Šćepovića.
– Dječiji zabavljač i glumac Radojica Stanković poznatiji kao Šanta Panta počeće upravo na sceni KIC-a obilježavanje 30 godina rada i to 21. februara. Pozorišna trupa gimnazije ,,Slobodan Škerović”, 20. februara izvešće predstavu ,Jomeo i Krulija”, a 26. februara ponovo će se predstaviti NVO Studentski teatar sa predstavom ,,Dobro veče Montenegro” – najavljuju iz KIC-a.
Kolektivna izložba članova Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore biće organizovana od 2. februara, izložba stripa Srđana Ivanovića biće otvorena 19. februara, a svoje radove podgoričkoj publici predstaviće Todor Živaljević Velički i Anđelka Ljumović od 26. februara.

– I ove godine nastavljamo sa promovisanjem udruživanja i umrežavanja i sa srodnim institucijama, ali i sa ambasadama i inostranim kulturnim centrima, NVO-ima, kreativnim pojedincima i grupama, a prijatelji naših februarskih programa su: Japanski ugao, JICA Alumni Montenegro, Udruženje likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore, Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina, Gimnazija ,,Slobodan Škerović”, Američki ugao, NVO Studentski teatar, GlobalSoft Montenegro, i drugi. Naši programski sadržaji sa zadovoljstvom ističemo bili su izuzetno posjećeni i tokom decembra i januara, pa je oko 8 i po hiljada posjetilaca uživalo u brojnim koncertnim, filmskim, dramskim, književnim i likovnim programima – ističu iz KIC-a.

B.R.