Porto Novi
ART SLAJDER

AMIRA MEDUNJANIN I BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ NASTUPILI U KIC-U: Kad se spoje sevdah i džez nastaje čarolija


Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić prvi put nastupili su sinoć zajedno u KIC-u ,,Budo Tomović“ i pokazali da kad se spoje sevdah i džez nastaje jedinstvena čarolija.
Publika je Amiru Medunjanin na scenu pozvala pjesmom ,,Jutros mi je ruža procvjetala“.
Medunjanin je za svoj prvi koncert u 2018. godini odabrala crvenu haljinu. Crvena je boja ljubavi i strasti i upravo je to Medunjanin prikazala sinoć. Bilo je tu svega, pravog damara, kako se naziva i album koji je promovisala u do posljednjeg mjesta ispunjenoj sali KIC-a ,,Budo Tomović“ – suza, smijeha, a ponajviše ljubavi i sevdaha u pravom smislu te riječi.
– Nisam duže bila u Podgorici, skoro tri godine, pa mi je drago što smo svratili. Dolazila sam sa Boškom Jovićem i Antem Gelom. Prvi put da smo Bojan Zulfikarpašić i ja zajedno tu, pa mi je drago. Nije ovo koncert, ja to uvijek kažem, više je druženje, pa vas pozivam slobodno da pjevate sa mnom – rekla je Medunjanin uz zahvalnost KIC-u ,,Budo Tomović“, direktorici Snežani Burzan i umjetničkoj direktorici Maji Popović na pozivu i ukazanom povjerenju.

Koncert je otvorila numerom ,,Tvojte oči Leno mori“. Uslijedile su ,,Prošeta se Jovka Kumanovka“, ,,More izgrejala sjajna mesečina“, dok se glas publike tek čuo u narednoj numeri ,,Grana od bora“.
– Super ste pjevali – rekla im je Medunjanin.
Od tog trenutka nije stalo horsko pjevanje publike. Sljedeća je bila ,,Kafu mi draga ispeci“.
Bojan Zulfikarpašić odsvirao je i svoju numeru posvećenu Sarajevu ,,Full half Moon“ i još jednom dobio ,,bravo!“ i dug aplauz od publike za izuzetne bravure koje je sinoć pokazao.
Oduševljena je ovim izvođenjem bila i Amira Medunjanin.
– Sad mogu kući, nešto kontam – kazala je i opet se salom zaorio smijeh.
Publika je držala ritam i pjevala mnoge tradicionalne pjesme, sevdalinke, makedonske numere, a na njihov poziv Medunjanin je otpjevala i ,,Bilećanku“.
Onda je uslijedilo još jedno iznenađenje. Već sa prvim taktovima ,,Umjesto gluposti“ nikšićkog kantautora Miladina Šobića počeli su aplauz i pjevanje.
Objasnila je potom da je njena starija sestra naučila sve Šobićeve pjesme.
– ,,Umjesto gluposti“ mi je najdraža njegova pjesma. A prvi spot koji sam vidjela na televiziji bio je ,,Đon“: A ja onako šejtan u familiji vazda bila, nisam slušala ništa. I svidio mi se tekst ,,A zar nije štos životu razbit’ nos.“ Dobra stvar. Bojan je ne zna, ali možemo je otpjevat’ – kazala je Medunjanin, a onda i zapjevala akapela sa publikom koja je držala ritam rukama.
Regularni dio nastupa zatvoren je horskim pjevanjem sa publikom numere ,,Ajde Jano“.

Na bis su izvedene pjesme na molbu publike ,,More sokol pije“ i akapela ,,Kraj tanana šadrvana“, što je bilo i najemotivniji dio večeri, te mađarska romansa ,,Nestaćeš iz mog života“.
– Nadam se da se vidimo malo prije nego tri godine – poručila je Medunjanin.
Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić nastupiće pred publikom u KIC-u ,,Budo Tomović“ i večeras u 20 sati.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac