MAGAZIN PREPORUKA

SJUTRA: Izuzetno rijedak nebeski fenomen Super plavi krvavi Mjesec

Ilustracija

Izuzetno rijedak lunarni događaj odigraće se na nebu u srijedu ujutro, a riječ je o Super plavom krvavom Mjesecu. Ukoliko se pitate šta se krije iza ovih pridjeva, kratko objašnjenje je kako je ovo pomračenje Mjeseca koje se poklopilo sa još dva fenomena.

Supermjesec je pojava kada se pun Mjesec nađe bliže Zemlji nego inače. Kada Mjesec postane crvenkast, onda tu pojavu nazivamo Krvavi Mjesec, a kada se u jednom kalendarskom mjesecu po drugi put na nebu pojavi pun Mjesec, onda je riječ o pojavi Plavi Mjesec. Ova tri fenomena pojaviće se odjednom na nebu 31. januara ove godine, što se nije desilo u posljednjih 36 godina.

Mjesec će sutra biti najbliži Zemlji u svojoj orbiti i izgledaće 14 puta veći i 30 posto sjajniji.

Postoje vjerovanja kako rijetki astronomski događaji bude snažnu energiju kod ljudi koja može prouzrokovati velike promjene u našim životima.

Super plavi krvavi Mjesec najviše će biti vidljiv u Sjevernoj Americi, Aziji, Rusiji, Australiji i na Bliskom istoku. Stanovnici Evrope pa tako i naše zemlje teško će moći svjedočiti ovom rijetkom događaju na nebu.

Sjutrašnje poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade ovaj fenomen će biti vidljiv prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, Australiji i na Novom Zelandu uveče prilikom izlaska Mjeseca.

Posljednje pomračenje Mjeseca poklopilo se sa pojavama Plavog i Krvavog Mjeseca 20. decembra 1982. godine kad je bilo veoma vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

Izvor: klix.ba