MAGAZIN PREPORUKA

OD SJAJA DO ORONULOSTI: Prošle su 34 godine od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Prije 34 godine, od 08. do 19. februara, u Sarajevu su održane Zimske Olimpijske igre, u jednoj od tadašnjih zemalja nesvrstanih. Grad je prije toga uglavnom asocirao na početak Prvog svjetskog rata, pa je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) želio da u Sarajevo uvede duh svjetskog mira i bratstva.

U organizaciju su utrošena velika sredstva, a kako bi sve bilo savršeno pripreme su trajale godinama. Taj festival mladosti i sporta ušao je u istoriju olimpijskog pokreta po mnogim rekordima koji su zabilježeni na takmičenjima.

U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman).

Otvaranje XIV Zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija na stadionu Koševo i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a.

Međutim, iako olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, na možda najveći sportski događaj u bivšoj državi danas podsjećaju još samo jezive ruševine u okolini olimpijskog grada.

Napušteni i ostavljeni na milost i nemilost vremena, mnogi objekati i mjesta iz tog perioda su zanemareni.

Izvor: nationalgeographic.rs