ART PREPORUKA

ART: Preminula američka književnica Ursula Le Gvin

Foto: selfrescuingprincesssociety.blogspot.com

Američka književnica Ursula Le Gvin za koju se smatra da je jedan od najznačajnijih savremenih pisaca naučne fantastike, preminula je u 89. godini, saopštila je danas njena porodica.

Kao plodni pisac, Ursula Le Gvin je objavila nekoliko zbirki kratkih priča i poezije kao i knjige za djecu, ali su joj djela fantastike donijela svjetsku slavu i prodaju nekoliko miliona knjiga.

Prvi koji je odao poštu spisateljici, koja je preminula u ponedjeljak, je čuveni kolega Stiven King, koji je rekao da je ona ,,jedna od najvećih pisaca”. King je rekao da je Ursula Le Gvin bila ne samo spisateljica naučne fantastike, ,,već i ikona književnosti”.

Le Gvinova se proslavila knjigom ,,Lijeva ruka tame”, koji je postao klasik žanra naučne fantastike. Napisala oko 20 romana u kojima istražuje ljudsku prirodu prema raznim situacijama i različitim svjetovima.

Osvojila je četiri nagrade Nebula, jedno od najznačajnijih priznanja za djela naučne fantastike i jednu Svjetsku nagradu za fantastiku (World Fantasy Award).

Napisala je seriju knjiga o Zemljomorju, među kojima ,,Čarobnjak Zemljomorja”, ,,Grobnice Atuana” i ,,Drugi vjetar”, a među najpoznatijim djelima su ,,Čovjek praznih ruku”, ,,Planeta izgnanstva”, ,,Grad utvara”, ,,Tehanu” i ,,Svijet se kaže šuma”.

Izvor: beta.rs