DRUŠTVO PREPORUKA

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE: U Crnoj Gori nema mlijeka zaraženog salmonelom

Na tržištu Crne Gore nema spornog mlijeka u prahu za bebe proizvođača Lactalis u kojem je pronađena opasna bakterija salmonela, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Kako su objavili mediji u regionu, više od 12 miliona kutija mlijeka u prahu za bebe proizvođača Lactalis, povučeno je iz prodaje u 83 zemlje svijeta, zbog toga što je u njima još u decembru pronađena salmonela.

Lactalis grupa je treća po veličini mliječna grupacija u svijetu i vodeći francuski proizvođač sireva, a sporni proizvodi se prodaju kao brendovi Milumel, Picot i Celi.

Tužbe protiv Lactalisa podnijeli su roditelji čija su se djeca razboljela nakon što su pila njihovo mlijeko. Kako je objavljeno na potalu vijesti. hrt.hr, u Francuskoj je prijavljeno 35 slučajeva trovanja beba salmonelom, jedan slučaj je bio u Španiji, a u Grčkoj se čekaju nalazi o potencijalnoj zarazi novorođenčeta.

Direktor Lactalisa Emmanuel Besnier obećao je odštetu porodicama i istakao da će uraditi detaljnu istragu. Iz Hrvatske agencije za hranu kažu kako nijesu primili obavještenje da je sporni proizvod na tržištu.

Članica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Biljana Borzan rekla je da je bilo slučajeva da se kontaminirana hrana u nekim državama EU prodavala i nakon što je otkrivena salmonela naveli su na portalu vijesti.hrt.hr.

Izvor: Pobjeda/cdm.me