MAGAZIN PREPORUKA

SERIJE: Evo zašto nijedna TV kuća danas ne bi snimila “Prijatelje”

Foto: Profimedia

Serija “Prijatelji” ovih dana je proglašena najboljom humorističnom serijom svih vremena, ali tako ne misli nova publika “Prijatelja”, milenijalci koje je tek sada gledaju prvi put. Kako piše Independent, oni su “Prijatelje” opisali kao homofobičnu i seksističku seriju.

Kao primjere su naveli kako je Čendler u više navrata bio paranoičan jer je mislio da ljudi misle da je gej. Potom situaciju kada je Rejčel uzela dadilju za ćerku Emu, ali Emin otac Ros nije mogao podnijeti činjenicu da je dadilja muškarac i čak je otišao toliko daleko i pitao ga je li gej.

Nadalje, mlađa publika smatra vrlo neugodnim situacije u kojima su likovi stalno podsjećali Moniku, koju je glumila Kortni Koks, da je nekad bila debela, a posebno iritantna im je epizoda u kojoj Džoi Tribiani kaže: “Neka cura je pojela Moniku!”, kako bi opisao njenu debljinu. Serija je takođe dobila negativne kritike zbog nedostatka raznolikosti među likovima – bile su samo dvije uloge koje nijesu glumili bijelci, a to su Rosova djevojka Džuli i Čarli Viler.

Ne tako davno istraživanje je pokazalo da “Prijatelje” danas ne bi htijela nijedna producentska kuća, odnosno da scenario za seriju niko ne bi prihvatio, te da nijedna TV kuća tu seriju s takvim likovima i scenarijem ne bi htijela da snimi. Naime, i tada su se pokazali slični rezultati kao s milenijalcima, a uz to i još neke. Poseban naglasak bio je gomilu stereotipa koji su se pojavili u seriji. Jedna je bila na račun Rosove djevojke Džuli. Rejčel ju je ismijavala i ponašala se kao da je prvi put nogom kročila u Ameriku. Na svu sreću Džuli je strpljivo odgovorila da je odrasla u Njujorku.

Istovremeno je Džoijeva porodica prikazana kao apsolutni stereotip italijanskih doseljenika. Njegova baka nije progovorila riječ engleskog, bez obzira na to što je čitav svoj život provela u Njujorku. Serija je dosta isticala i polne razlike. Džoi Tribiani je zavodnik i to mu niko ne može osporiti. Međutim, njegovi susreti za jednu noć su često završavali izbacivanjem žene iz kreveta, ponekad i doslovno.

“Prijatelji” su na smiješan i vrlo upitan način prikazivali mentalne bolesti i nervne slomove. Ismijavali su ljude koji se liječe od alkoholizma, ljude koji ne pokazuju svoja osjećanja, a Fibi je u jednom trenutku pričala o glasovima u glavi. Osim toga, serija je “odobravala” nasilje i maltretiranje. Fibi je ostala upamćena kao simpatična i malo čudna, ali privržena prijateljica. Međutim, tokom serije ispričala je gotovo šokantne priče o tome kako je maltretirala ljude. Nožem je ubola policajca, opljačkala je Rosa i u više navrata je prijetila starijim gospođama.

Izvor: nedeljnik.rs