ART PREPORUKA

BARSKI LJETOPIS: Dvanaest autora – dvanaest poetika u zborniku „Rješenje zagonetke“

Foto: Studio Petović

Ljubavna poezija, poezija sa socijalnim motivima, stihovi koji su odraz refleksivnosti usmjerene na sagledavanje čovjeka i sveukupnosti njegovih odnosa sa okolinom – to se, između ostalog, moglo čuti u četvrtak, 11. januara u sali Dvorca kralja Nikole, u kojoj je, u okviru zimske scene Barskog ljetopisa, promovisan zbornik poezije i proze „Rješenje zagonetke“. Zbornik, u izdanju Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“, kao autori potpisuju članovi Foruma mladih pisaca KIC-a. Pred barskom publikom izdanje su predstavljali pjesnici Barbara Delać, Marko Stanojkovski, Jelena Đurović i Nikola Ćorac, uz muzičku pratnju gitarista Isidora Gajevića i Dženana Drekovića.

Foto: Studio Petović

Osim njih, koji su kao učesnici programa govorili o svom radu u okviru Foruma, a potom kazivali stihove, svoje najnovije radove u ovom zborniku su objavili: Luka Boljević, Nataša Gudelj, Anđela Matanović, Milena Radović, Jana Radičević, Nikolina Tomović, Marija Vesković i Mirko Vukoslavović. 12 autora – 12 poetika, objedinjenih simboličnim naslovom „Rješenje zagonetke“.
Do naslova smo došli iz pjesme Nataše Gudelj, iz čijeg je stiha uzeta sintagma „Rješenje zagonetke“, što se ispostavilo kao dobar izbor s obzirom na to da je ovo treći zbornik i da smo razriješili štošta za ove tri godine. Na ovom smo zborniku, iako je uključeno manje autora, radili više. Zato je i kvalitetniji. Poetski smo potpuno različiti, ali mogu da kažem da nas karakterišu teme iz socijalnog i društvenog korpusa. Tu je i ljubavna poezija, kao i refleksivno propitivanje samog čovjeka u odnosu spram društva, kazala je Barbara Delać, učesnica programa.

Foto: Studio Petović

Na početku večeri prikazan je i kratki dokumentarni film „Put kroz lavirint“, autorke Nataše Perunović, koji je zapravo priča o putu Foruma mladih autora KIC-a, kao platformi za njihov napredak i afirmacija, a koji trenutno broji petnaestak članova.
Forum je svima nama, koji smo se tu pronašli, pokazao put afirmacije. Osim toga, naučili smo da radimo na sebi, da pomažemo jedni drugima. Na sastancima čitamo i komentarišemo svoje radove, dajemo sugestije, kritike, pratimo festivale, konkurse, tražimo načine da poezija bude aktuelna, kako da se predstavimo publici. Mislim da je naš zajednički rad najljepše što je Forum izrodio, istakla je Barbara dodajući da su upravo festivali poput Ljetopisa najvažniji put do publike i najbolja prilika za afirmaciju mladih talentovanih autora.
Sljedeći program zimske scene Barskog ljetopisa „Četvrtkom u Dvorcu“, zakazan je za 18. januar. Biće to izložba slika umjetnika Milutina Obradovića, čije je otvaranje zakazano za 19h.

kud duga