DRUŠTVO PREPORUKA

U SPLENDIDU PROSLAVLJENA TURISTIČKA NOVA GODINA: Radulović: Ako se problemi riješe imaćemo sezonu od 365 dana

Oko 800 turističkih radnika  iz cijele Crne Gore, koji su prethodnih noći vrijedno radili, okupili su se sinoć na proslavi Turističke Nove godine u hotelu Splendid u Bečićima. Ovaj događaj organizuje Crnogorsko turističko udruženje – CTU, jedino NVO udruženje koje okuplja 80 odsto turističke privrede. Obilježavanju Turističke Nove godine, prvi put  za devet godina koliko se održava, nije prisustvovao resorni ministar. Umjesto ministra Radulovića proslavi je prisustvovao državni sekretar Damir Davidović, a Žarko Radulović, predsjednik CTU je gostima prenio njegovo izvinjenje i želje  da Nova bude uspješnija poslovna godina. 

Sumirajući rezultate ostvarene u prethodnoj godini direktorica NTO Željka Radak – Kukavičić kazala je da smo imali najuspješniju turističku godinu.

– U 2018. godine očekujemo prvu milijardu prihoda-rekla je Radak-Kukavičić.

 Predsjednik CTU   nije želio da precizira očekivani prihod već je istakao kako zarada može biti veća od ostvarenih 900 miliona, odnosno nastupajuća turistička godina uspješnija samo ako se riješe stari problemi poput buke, nelegalnog taksi prevoza i aerodromskih usluga u Tivtu.

-Ukoliko se ti problemi riješe onda možemo reći da ćemo imati uspješniju godinu i sezonu od 365 dana- kazao je Radulović

Na novinarsko pitanje da li smatra da je nedolazak ministra Radulovića bio očekivan, s obzirom na  oštru polemiku koju su vodili uoči usvajanja novog Zakona u oblasti turizma, Žarko Radulović je odrično dogovorio.

-Lijepo je što je delegirao svoje predstavnike na proslavu  koju CTU organizuje za sve turističke radnike i poželio im uspješnu Novu turističku godinu. Ne vidim ništa negativno u njegovom nepojavljivanju. Istina ni mi u CTU nemamo ništa za ili protiv ministra lično, ali ćemo uvijek insistirati na boljim i rješenjima koja su prilagođena uslovima u kojima poslujemo. Svi imaju pravo da griješe, ali tu smo da im pomognemo i da uče. Uostalom poslanici su imali sluha za naše primjedbe vezane za neprimjereno visoke agencijske depozite- kazao je Radulović.

This slideshow requires JavaScript.

Radulović smatra da je ministar poslanike čak doveo u zabludu tvrdnjama da privremeni objekti ne podliježu  Zakonu o turizmu već o prostornom planiranju.

-Nelogično da se uređenje plaža definiše Zakonom o turizmu, ali ne i privremeni objekti na svega 100 metara od njih, a upravo to su ključni generatori sive ekonomije, protiv koje se uporno borimo godinama. Ministar je obećao da će to pitanje riještiti Zakonom o prostornom oplaniranju. Hoće kao i do sada- naglasio je  Radulović.

Nakon oficijelnog dijela proslave, turističke radnike je zabavljao Haris Džinović, a u ponoć je u salu donesena ogromna torta.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac