MAGAZIN PREPORUKA

,,TIME'S UP”: Žene Holivuda osnovale inicijativu protiv zlostavljanja na radnom mjestu

Žene Holivuda, njih čak tri hiljade, bore se protiv seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu novim projektom, kojeg su nazvale Time's Up. Glumice, producentkinje, scenaristkinje, rediteljike, agentice – moćne žene filmske industrije pokrenule su spomenutu inicijativu, koja između ostalog ima i 13 miliona dolara na raspolaganju za pravnu pomoć ženama koje su zlostavljane, a u isto vrijeme nemaju novca da se bore protiv zlostavljača.
U inicijativu su uključene i mnoge slavne glumice poput Ris Viterspun, Šonde Rajms i Eme Stoun. Projekat Time's Up najavljen je u ,,The New York Times”-u u obliku reklame te u španskom listu ,,La Opinion”, u obliku otvorenog pisma. Projekat je opisan kao ,,poziv za promjenu od žena iz svijeta zabave ženama svugdje”.

Projekt podržavaju i Natali Portman, Dženifer Aniston i Kejt Blanšet.
– Borba da žene uspiju, da napreduju kako bi se njihov glas čuo i priznao u muškim zanimanjima, mora se okončati. Vrijeme je da se završi taj monopol – piše u otvorenom pismu.

Projektom želi da se upozori i bori protiv bilo kakvog oblika uznemiravanja žena na njihovom radnom mjestu, ali i protiv nejednakosti koja se najčešće manifestuje u iznosima plata između žena i muških kolega.
Finansiraju se iz donacija i prvenstveno su usmjereni na finansijsku pomoć ženama koje ne mogu da plate advokatske troškove sporova, prenosi Independent. Primjera radi, za konobarice, medicinske sestre, njegovateljice. Pomoć nije isključena ni za muškarce.

Donatori su imena poput Meril Strip, Tejlor Svift, Džej Džej Abramsa i Vajole Dejvis. Inicijativa će nastojati i da utiče na zakonodavstvo kako bi se kažnjavale i firme, odnosno ustanove, u kojima se događa maltretiranje.

Time's Up vode volonteri te nema čelne osobe. Ova inicijativa dogodila se nakon niza optužbi na račun brojnih moćnih muškaraca u Holivudu, među kojima je svakako najglasnije odjeknula ona protiv moćnog producenta Harvija Vajnstina.

Izvor: dnevnik.hr