ART SLAJDER

DINO ŠARAN NAKON NASTUPA NA ROCK NEW YEAR – KOTOR 2018: Svaka čast organizatorima što su se osmjelili na ovaj potez

,,Letu štuke” sinoć su nastupile na manifestaciji ,,Rock New Year – Kotor 2018”. Priredili su divan nastup, a publika pokazala koliko ih voli pjevanjem svih pjesama od prve do zadnje strofe.
Nakon nastupa, frontmen Dino Šaran rado je izdvojio vrijeme za razgovor za naš portal.
Dio ste proslave ,,Rock New Year – Kotor 2018”. Koliko Vam znači poziv da baš ,,Letu štuke“ budu dio rokerske Nove godine i to što ta inicijativa dolazi iz Kotora?
– Nama je čast zato što je lajn-ap sjajan. To su perjanice eks-jugoslovenske i post-jugoslovenske rok scene. Svaka čast Kotoru i organizatorima koji su se osmjelili na ovakav potez, zato što ovo je incident, u današnje vrijeme na ovom prostoru podržati rokenrol.
U jednom intervjuu rekli ste da biste voljeli da živite u blizini mora. Što more znači za Vas?
– More znači jod, čist zrak i miran život. Malo ljudi znam koji ne bi voljeli živjet’ pored mora.
Uz rokenrol vezuje se bunt. Protiv čega u današnje vrijeme dižete glas?
– Nažalost, sve je više stvari protiv kojih čovjek ima razloga da digne glas. Čini se da su šanse sve manje ili je to proizvod svakodnevnih spinova kojima smo izloženi, pogotovo od strane mnogobrojnih zlonamjernih medija koji žele samo brzu zaradu i nemaju baš morala. Čast izuzecima.
Rokenrol se vezuje i za slobodu. ,,Za čovjeka nema ništa primamljivije od slobode njegove savjesti, ali ni ništa teže.”, kaže Dostojevski. Vi kažete da je sloboda u nama. Koliko je Vama Vaša sloboda donijela, a koliko oduzela?
– Taj dio, pošto Dostojevski je stari roker, složio bih se u potpunosti sa njegovom tezom. Sloboda je svakako individualna. Naravno da je moral nešto da bi čovjek u okviru te slobode održao vlastiti duh i ne povodio se isključivo za instinktom. Održao ispravan odnos prema sebi i Bogu i odnosu sebe prema Bogu i prema svijetu.
Srđan Gojković Gile iz ,,Električnog orgazma” kaže: ,,Mislim da umjetnik treba da bude ogledalo svijeta koji ga okružuje i njegovog unutrašnjeg svijeta.” Da li se slažete? Da li sebe doživljavate kao ,,ogledalo svijeta” ili ,,ogledalo Bosne i Hercegovine”?
– Jedan od zadataka umjetnosti je ne da ispravlja ,,krive drine”, pogotovo muzika, pošto, realno, Dilan je još davne ’63. snimio i otpjevao ,,Blowing in the wind”. Ona u startu govori o tome da pjesma ne mijenja svijet, ali mijenja individualce. Pogotovo moja muzika. Ja se ne obraćam masama, ja se obraćam individualcu u toj masi. Mislim da je rokenrol upravo to. Rokenrol  se ne obraća masi, nego individui u masi.
Nekako su svi doživjeli pjesmu ,,Mjesto za dvoje” kao jednu od najljepših i najromantičnijih koju su čuli. Međutim, Vi ste zamislili da više bude poput Bouvijeve ,,Heroes”. Da li u bliskoj budućnosti vidite to ,,mjesto gdje samo ljubav miriše u zraku”?
– To je opet na individualnom nivou. Sumnjam da ćemo u skorijoj budućnosti doživjeti takvu vrstu katarze. Za dizanje kolektivne svijesti je potrebna neka globalna katastrofa. To je očigledno i to je uvijek tako bilo kroz istoriju. Ja ne znam da li ću doživjeti to zajedničko mjesto za dvoje i za sve nas, ali, trudim se da u svom životu nađem to.
Vaše pjesme dotiču mnoga srca i um. Do suza ste doveli i publiku u Splitu kada ste sa Amirom Medunjanin otpjevali Oliverovu ,,Piva klapa ispo’ volta”. Koja je to pjesma koja Vas uvijek dotakne?
– Originalni autor te pjesme je pokojni Zdenko Runjić, a Oliver je najsjajniji i najbolji interpretator te pjesme svih vremena. Nama je bilo drago da smo učestvovali na ,,Runjićevim večerima”. Atmosfera je bila sjajna, bili smo prihvaćeni stvarno fenomenalno od splitske publike, što nam je velika čast, jer smo na njihovom terenu pjevali njhove pjesme.

Intervju i foto: Bojana Radonjić

kud duga