ART SLAJDER

MUSTAFIĆEVA ,,ZIMSKA BAJKA” U CNP-U: Premijeru obilježili suze, smijeh i dug aplauz

S drugim danom zime došla je i ,,Zimska bajka” u CNP-u i zarila hladan nož u srce svih koji su se u njoj prepoznali.
U dva sata i 40 minuta stalo je puno simbolike na vrijeme prošlo i vrijeme sadašnje, na čovjeka i njegovo bitisanje, na zlo, iskupljenje, nasilje nad ženama i revoluciju.
Sve ovo rezultiralo je smijehom, dugim aplauzom uz povike ,,bravo“, ali i suzama pojedinih glumaca.
,,Zimska bajka“ nastala je po tekstu Vilijama Šekspira i u režiji Dina Mustafića. Mustafić, uz dramatuškinju Željku Udovičić -Pleštinu, komadu daje dimenziju više. Svevremenost Šekspira prikazuje i kroz današnje vrijeme.
Veče je proslave Nove godine. Svi se vesele i pjevaju ,,Auld Lang Syne“. Sve to ubrzo poprima razmjere tragedije, kada kralj Sicilije Leont (Zoran Vujović) umisli da ga supruga, kraljica Hermiona (Žana Gardašević -Bulatović) vara sa kraljom Bohemije Poliksenom (Slaviša Čurović), te da dijete koje nosi nije njegovo. Ovdje će se pokazati kako ,,častan bol jače plamti nego suze prolivene“ i kolika je cijena neznanja i ljubomore. Pokazaće se i to da je korupcija dio svakog vremena, kao i da ljubav nema prošlost. Tu su, kao i uvijek u blizini vladara, ,,ljudi sijenke koji gmižu“.
Cijelu predstavu pažljivo prate simbolični kostimi Tijane Todorović, ali i simbolična scenografija Dragutina Broza. Simbolika se ogleda i u muzici koju je radila Vjera Nikolić. Kostimi su u početku crni i crveni kako bi označili tamne oblake koji su se nadvili nad Sicilijom, da bi na kraju kostimi bili bijeli i crveni kao zračak nade i sunca koji se probija. Što se tiče simbolike scene, ona se ogleda donekle u cvijeću, drveću i pijesku. Drveće je tako izvor života i preporoda, rasta, ali i izvor odumiranja, baš kao i cvijeće, dok je pijesak nešto što ostaje koliko god vremena prošlo i koliko god ga voda ispralo. Što se muzike tiče, ,,Bitlsi“ i ,,Kvin“ mudro su protkani kroz prave stihove u pravim momentima u predstavi.
Simboliku je Šekspir protkao i kroz ime lika koji povezuje početak i kraj predstave – kćerku Hermione i Leonta Perditu (Andrea Mugoša).
Vrijeme je ono što čini ovu predstavu. Vrijeme kao sudionik, jer ,,vrijeme je dobro za dobre, a zlo za zle“. Vrijeme potrošene prošlosti, kako kaže Mustafić.
Predstava se bavi i razlogom i problemom imigracije. ,,Ma gdje da odete, uvijek ćete biti stranci“, kaže Petar Burić u ulozi Ađutanta mladim revolucionarima koji mu odgovaraju kako država nikad nije brinula za njih. Revolucionari kažu: ,,Ako nas ne unište ratovi, uništiće nas ovi.“

,,Svijest je svjesni bitak“, ,,Ne evolucija nego revolucija“, ,,Liberté, égalité, fraternité (sloboda, jednakost, bratstvo)“, ,,Make love not war (Vodite ljubav a ne rat)“, samo su neke od poruka koje su bile ispisane na video bimu sinoć.
Srđan Tošković, koji u predstavi igra sina Leonta i Hermione Mamilija i koji pohađa drugu godinu Dramskog studija ,,Prazan prostor”, smatra, kako je rekao novinarima nakon premijere, da je ovo ozbiljna predstava, ali da sadrži i mali dio komedije. Ostali glumci, dodaje, bili su njegova desna ruka i pomagali mu kad god mu nešto nije bilo jasno.
Slaviša Čurović nakon premijere istakao je da mu je ovo 61. uloga i da mu je rad sa Dejanom Mijačem bio najsličniji onom sa Dinom Mustafićem.
– Mustafić izvlači maksimum. Od mene je izvukao zadnji komadić jetre. Ono što sam imao, ja sam donio na scenu. Pravo da vam kažem, ni poslije predstave se ne osjećam dobro, ne fizički, nego psihički. Od mene je pravio grubijana, ja sam to igrao na filmovima i u serijama, ali, ovo je baš onako bilo teško. I neka je – kazao je Čurović.
Žana Gardašević-Bulatović rekla je da je zadovoljna kako je pošlo premijerno prikazivanje.
– Taj treći čin, taj moj monolog je beskrajno težak, emotivno zahtjevan i ono što je upriličeno na sceni dira, potresa, i mene kao glumicu, a sigurna sam i publiku. Na kraju, kad se sve sumira, mislim da smo napravili dobru predstavu koju će publika voljeti – istakla je Gardašević-Bulatović u razgovoru sa novinarima nakon premijere.
Režiser Dino Mustafić kazao je nakon premijere da je prvi impuls, iz čega je počeo da režira tekst, bio taj da je zamislio muziku u predstavi.
– U razgovoru sa izuzetnom umjetnicom Vjerom Nikolić pitao sam je: ,,Šta misliš da sada muzički i dramaturški napravimo od ,,Kvinovaca” i ,,Bitlsa” Šekspira?” Otkrili smo koliko kontrapunkta, komentara, ironije, tuge ima u nekim pjesmama – rekao je Mustafić.
U predstavi igraju još Srđan Grahovac, Jelena Nenezić-Rakočević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Danilo Čelebić, Nikola Perišić, Gojko Burzanović, Dragan Račić, Julija Milačić, Jelena Minić, Radmila Čolić, Mirko Vlahović, Stevan Radusinović, Smiljana Martinović, Anđelija Rondović, Jovan Dabović, Filip Đuretić i studenti specijalističkih studija studijskog programa Gluma u klasi red.prof. Branimira Popovića – FDU Cetinje: Marko Todorović, Vanja Jovićević, Milica Šćepanović, Anđela Radović i Vukan Pejović.
Muzički tim, pored Vjere Nikolić, čine Mladen Nikčević, Ivan Peković, mr Tatjana Krkeljić i mr Mladen Popović.
Asistentkinja režije je Radmila Čolić, asistentkinja kostimografa Marta Garčević, scenski pokret i koreografiju radila je Nada Vukčević, scenski govor Dubravka Drakić, dok su izvršne producentkinje predstave Nela Otašević i Janja Ražnatović.
Repriza predstave je večeras na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: Duško Miljanić

kud duga