DRUŠTVO PREPORUKA Uncategorized

INSTITUT “YUNUS EMRE”: Studenti FPN-a zadovoljni kursom turskog jezika

Institut “Yunus Emre” u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, od prošle godine organizuje kurs turskog jezika. Polaznici nivoa A2, njih petnaest, ne kriju zadovoljstvo što je kurs organizovan na njihovom fakultetu i što mogu da ga pohađaju besplatno.

Kako ističe studentkinja specijalističkih studija na smjeru Međunarodnih odnosa Milena Tajić, zadovoljna je što je nastava organizovana tri puta sedmično u trajanju od sat i po.

-Drago mi je što na svakom času intenzivno učimo jezik i što razgovaramo na turskom od početka do kraja časa, praktično od “dobar dan” do “doviđenja”, a sa profesorima iz Turske razgovaramo isključivo na njihovom jeziku. Često prisustvujemo projekcijama turskih filmova, izložbama i koncertima i na taj način se upoznajemo sa turskom kulturom – kaže ona.

Kako ona objašnjava, korijeni njenog interesovanja za učenje turskog jezika sežu mnogo prije formiranja ovog kursa na FPN-u, ali i prije, kako kaže, masovnog emitovanja turskih serija. Dodaje da joj je drago što je kurs besplatan i kao takav dostupan svima.

-Kao budući diplomata smatram da sam uspješna onoliko koliko jezika znam, a kako sa nestrpljenjem očekujem organizovanje novog ciklusa na FPN-u moja je glavna poruka, a ne sumnjam i mojih kolega, da je nastavak ovog kursa prijeko potreban i poželjan. Ovu priliku koristim da se zahvalim Institutu “Yunus Emre” u Podgorici na ovakvom iskustvu i nesebičnom prenošenju znanja – kaže Milena.

Njena koleginica, studentkinja master studija Anja Rakočević, takođe smatra da je učenje jezika neophodno,  naročito za studente ovog fakulteta.

-Izabrala sam turski jer je zanimljiv i njegov kalup je drugačiji od drugih. Nije mnogo rasprostranjen jer govorno područje nije toliko široko, ali mislim da upravo to privlači studente. Mi smo trenutno na nivou A2 i planiram da nastavim i dalje jer je kurs ali i jezik sve zanimljiviji – kaže Anja i dodaje da su kroz kurs upoznali i kulturu Turske.

-Kroz lekcije smo se upoznavali sa segmentima bogate turske kulture. Upoznali smo se sa njihovim običajima, šta je za njihov narod važno, a nedavno smo učili i o njihovoj kuhinji i specijalitetima. Dosta smo slični, ali ima i dosta razlika – kaže Anja.

Studentkinja III godine na smjeru Međunarodni odnosi Šejla Abdović kaže da je odavno imala želju da nauči turski jezik.

-Svakodnevno pričam na turskom i slušam njihovu muziku. Veliki sam ljubitelj turske kulture, a imala sam priliku da posjetim Istanbul i Eskišehir, tako da je učenje turskog moja davnašnja želja, a u budućnosti želim još više da ga usavršim. Prilika koju nam je pružio Institut Yunus Emre je fenomenalna i srećna sam što, zajedno sa koleginicama sa fakulteta, imam priliku da učim jezik. Od profesora iz Crne Gore i Turske dobijamo kvalitetno znanje – kaže Šejla.

Prema njenim riječima, fokus na časovima nije samo na gramatici već i na opštoj kulturi.

Ni profesorica turskog jezika Ivana Leovac nije krila zadovoljstvo. Kako ona ističe, polaznici  su sjajni a ona je prezadovoljna rezultatima.

-Dok sam slušala kako govore o kursu i turskom jeziku javila mi se ideja da uskoro sve ovo kažu, umjesto na crnogorskom, na turskom i ne sumnjam da će taj cilj uskoro ostvariti – kazala je ona.

Profesorica je zahvalna i Fakultetu političkih nauka sa kojim su 2016. godine potpisali Protokol.

-Zahvalila bih se dekanu Saši Kneževiću  i prodekanu Ivanu Vukoviću na sjajnoj saradnji. Imamo veliki broj prijavljenih studenata. Naravno, prilikom prijave, taj broj bude veći ali zbog preklapanja sa redovnim predavanjima, broj se smanji. Trenutno imamo 30 polaznika na kursu, od toga njih 15 je na nivou A2, dok su ostali na početnom nivou, a naš plan je da zajedno pređemo sve nivoe – zaključuje profesorica Ivana Leovac.

M. Lalović

Foto: B. Šekularac