SLAJDER ZDRAVLJE

DR ALEKSANDAR NIKOLIĆ PONOSAN NA ZAHVAT UGRADNJE VJEŠTAČKOG SRCA: Ne vidim interesovanje za saradnju sa crnogorskim kolegama

Bivši ljekar Kliničkog centra Crne Gore kardiohirurg Aleksandar Nikolić bio je glavni operator tokom procesa ugradnje, prvi put u regionu, kompletnog vještačkog mehaničkog srca, koji je obavljen u Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje”. On je za MNE magazin kazao da je sjajan osjećaj biti na čelu tima koji je izveo ovaj zahvat.

-Ponosan je svako ko ima takav tim uz sebe – istakao je on.

Doktor je trenutno angažovan na Institutu za KVB Dedinje Beograd, kao i na Medicinskom fakultetu Podgorica i u Acibadem group-i.

Kada se kod pacijenata primjenjuje metoda ugradnje vještačkog mehaničkog srca, kako funkcioniše srce i  je li moguća ugradnja  kod pacijenata svih uzrasta?

-Bolesnici kojima se ugrađuje mehaničko srce su bolesnici u terminalnoj fazi srčane insuficijencije, tj. propadanja srčanog mišića. Mehaničko srce funkcioniše na taj način što ima dvije metalne komore u kojima se nalazi membrane, te se u polovinu komore ubacuje komprimovan vazduh koji potiskuje tu membranu i na taj način istiskuje krv iz vještačke komore. A prilikom dotoka krvi stvara se vakuum. Isti princip je i za lijevu i za desnu komoru. Moguća je ugradnja kod svih uzrasta.  Uraditi ovakvu intervenciju nije lako, jer je hirurški vrlo zahtjevna. Na Dedinju postoje kadrovski resursi za tako kompleksne procedure.

Kako se trenutno osjeća pacijent i kakva je procedura oporavka od ovog nesvakidašnjeg zahvata?

-Bolesnik se osjeća dobro. Upravo sam ga obišao, pije Coca Colu i oporavak ide kao i kod svih uobičajenih operacija na srcu.

Ugrađeno vještačko srce pripada kompaniji koja jedina na svijetu proizvodi ove aparate. Kako je došlo do saradnje i koliko dugo može da funkcioniše vještačko srce?

-Do saradnje je došlo kao i sa svim drugim proizvođačima medicinskog potrošnog materijala, a za sada je saznanje da sa ovim srcem može živjeti do šest godina.

Ranije ste obavljali funkciju načelnika Centra za kardiohirurgiju Kliničkog centra Crne Gore. Je li moguće očekivati neku vrstu ponovne saradnje sa crnogorskim kolegama gdje bi se, možda, mogao izvoditi i ovakav zahvat?

-Crna Gora mi je ostala u srcu i vazda će tu biti. Za svaku vrstu saradnje moraju postojati dvije zainteresovane strane, ali preko puta sebe ne vidim nikakvog sagovornika. Ovakav zahvat se može izvesti uz izuzetan tim tj. nije dovoljno imati samo hirurga.

Planirate li, možda, realizaciju još neke slične intervencije?

-Da, planiram, ali o tom potom….

N.Đ.

 

One Response to DR ALEKSANDAR NIKOLIĆ PONOSAN NA ZAHVAT UGRADNJE VJEŠTAČKOG SRCA: Ne vidim interesovanje za saradnju sa crnogorskim kolegama