DRUŠTVO PREPORUKA

IJZ: Potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje u srijedu je potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa. Radi se tridesetosmogodišnjoj Podgoričanki koja nije bila vakcinisana protiv gripa.

-U pitanju je sezonski virus gripa tipa ,,B“ koji je u cirkulaciji u većem broju zemalja u okruženju, a prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona je očekivano niskog intenziteta za ovo doba godine – saopšteno je iz Instituta.

Iz ove zdravstvene ustanove, preporučuju da se što prije vakcinišu osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcinacija je, naglašavaju u IJZ najefektivnija mjera prevencije, pri čemu se zaštita stvara nakon dvije do tri nedjelje od dobijanja vakcine.

-Vakcine se preporučuju svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, onima koji se liječe od metaboličkih poremećaja i osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije. Preporuka za vakcinaciju je i za starije od 65, a SZO preporučuje i vakcinaciju trudnica kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina – naveli su iz Instituta.

Prošle sedmice sa simptomima nalik gripu registrovana je 21 osoba.

Izvor: Pobjeda/cdm.me