DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Počelo s radom Humanitarno udruženje ,,Marinko Madžgalj”

Foto: Fonet

Donatorskom večerom u hotelu ,,Kraun Plaza” počelo je sa radom Humanitarno udruženje ,,Marinko Madžgalj”, čiji je cilj podizanje svijesti o raku pankreasa i značaju prevencije i rane dijagnostike, ali i čuvanje sjećanja na prerano preminulog glumca, piše Tanjug.
Osnivač Udruženja i predsjednik Srpskog pankreasnog kluba prof. dr Dejan Radenković rekao je da su podaci poražavajući kada je u pitanju rak pankreasa i da je u svijetu 2015. godine od te bolesti oboljelo 337.000 ljudi, a da je umrlo oko 330.000.

Radenković je Tanjugu rekao da je to jedan od nasmrtonosnijih oblika raka iako nije tako čest.

– To je četvrti po učestalosti rak koji se javlja u digistivnom traktu, odnosno šesti od svih oblika raka kod muškaraca i osmi po redu po učeštalosti kod žena – kazao je on.

Radenković je podsjetio da su od raka pankreasa umrli i Lučano Pavaroti, Patrik Svejzi, Stiv Džobs, ne zato što medicina u tim zemljama nije razvijena nego zato što svjetska medicina nema odgovor na to.

Srpski pankreasni klub osniva Humanitarno udruženje „Marinko Madžgalj“ s ciljem podizanja svijesti javnosti o raku pankreasa i pružanja mogućnosti ljekarima da se usavršavaju u najboljim svjetskim centrima.
Donatorska večera organizovana je sa ciljem da se prikupe sredstava za edukaciju zdravstvenih radnika, a član UO Udruženja Lazar Đurović kaže da se ciljevi Udruženja ne iscrpljuju time.

– Želimo da podignemo nivo svijesti o toj opakoj bolesti budući da su prevencija i rana dijagnostika od velikog značaja za dalje liječenje. Naš cilj je da čuvamo i sjećanje na lik i djelo Marinka Madžgalja, izvanrednog glumca i jednog od najvećih boraca sa ovom bolešću koje sam ja poznavao – rekao je Đurović.

Pored ljekara i predstavnika raznih kompanija, ideju o osnivanju Udruženja podržali su i kolege i prijatelji Marinka Madžgalja: Ognjen Amidžić, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Nebojša Glogovac, Tihomir Stanić, Branimir Brstina, Radoš Bajić, Vuk Kostić, Jelena Đokić, Nenad Okanović, Sergej Ćetković, Marko Kon, Tijana Dapčević i drugi.

– Za sebe bih prvo mogao da kažem da nisam ažuran kada je u pitanju prevencija i sam sebi pokušavam da podignem svijest o tome, pa ću lakše moći iz prve ruke da podstaknem i druge da to rade – kaže glumac Andrija Milošević.

On smatra da to treba početi još u školama sa sistematskim pregledima da se djeci ,,ubije” strah od doktora u samom početku da bi kasnije odlazak ljekarima kao vid prevencije bio normalan.

– Naši roditelji nisu išli kod lekara dok ne bude najgore i nama je to u tradiciji. Mi bismo voljeli da tu lošu tradiciju prekinemo. Imamo dobre doktore, vrhunske specijaliste, a bolujemo od raznoraznih bolesti i umiremo jako mladi – rekao je Milošević Tanjugu, dodavši da bi Udruženje trebalo da bude dobar vid edukacije.
On je rekao i da bi Madžgalj, koji je prošle godine preminuo od raka pankreasa, podržao ideju osnivanja Udruženja i prisjetio se da je bio čovjek koji je u svemu negativnom tražio nešto pozitivno.

Glumac Tihomir Stanić se prisjetio da je Marinko Madžgalj bio čovjek sa mnogo dara, koje nije stigao da iskaže.

– Bolest ga je sasjekla u velikom zamahu. Nikad se nije plakalo u Ateljeu 212 kao za njim. Ono što je u ovoj akciji specifično jeste to što će ovo Udruženje da edukuje ljekare, jer mi u mnogo čemu zaostajemo za svijetom. Prevencija se kod nas zanemaruje – rekao je Stanić.

Glumac i muzičar Ognjen Amidžić se složio da je prvenstveni cilj Udruženja usavršavanje doktora i pomenuo da su članovi porodice Madžgalj rekli: Hajde da iz svega lošeg što se desilo, u budućnosti neko nešto dobro izvuče.

Na donatorskoj večeri je najavljeno i da će u martu biti održan veliki humanitarni koncert u znak sjećanja na Marinka Madžgalja, kako bi se i na taj način pomoglo bolesnima, a sve u skladu sa motoom udruženja ,,Zajedno smo hrabriji”.

Izvor: Tanjug