ART PREPORUKA

KIC: Sjutra prva humanitarna izložba slika Save Jovovića

Prva humanitarna izložba slika Save Jovovića biće održana u četvrtak, 14. decembra u 19h u KIC-u Budo Tomović. Sava je sedmogodišnji dječak, koji temperama slika od druge godine i do sada ima 64 rada koji su spremni za njegovu prvu izložbu. Sva sredstva od prodaje slika naminjena su kupovini materijala za razvoj umjetnosti kod djece u Dječijem domu Mladost u Bijeloj.

Sava slika temperama od druge godine, slika apstraktno, slika ono što osjeća, slika svoju percepciju stvarnosti. Njegove radove su akademski slikari, već od samog početka, prepoznali kao odraz talenta, iskrenosti i kreativnosti. U prethodnih pet godinana slikao je 64 rada na bloku 5, rijetko i na A4 papiru, koji su spremni za njegovu prvu izložbu. Od toga je dio radova za prodaju, dok su ostali radovi već poklonjeni ili od strane mladog umjetnika označeni kao radovi koje želi da zadrži za sebe i u krugu porodice, jer za njega imaju poseban značaj i veliku emotivnu vrijednost.

Sava je učenik drugog razreda Osnovne škole Sutjeska, veoma je druželjubiv i talentovan dječak. Posebno ga je dotakla posjeta djeci u Dječijem domu Mladost u Bijeloj, kada su se svi divno družili i s velikom ljubavlju i srećom reagovali na poklone koje im je donio. Shvatio je da darivanje i poklanjanje pažnje djecu usrećuje i poželio je da to radi što više i češće. Iz svih tih razloga, u dogovoru sa roditeljima, prvu svoju izložbu posvetio je njima.

Talenat za slikanje Sava je naslijedio od oca. Savina mama, koja je osnivačica agencije Vision Event i NVO Brini o sebi, koji su stali iza ovog projekta i omogućili njegovu realizaciju, pomagala je u razvijanju njegovog talenta, osluškujući svaku njegovu potrebu za ispoljavanjem emocija i kreativnosti. Umjetnost je jedan od najzdravijih načina za ispoljavanje i prerađivanje emocija, kako pozitivnih tako i negativnih. Umjesto da emocije zadržimo u sebi, mi ih ispoljavamo i stvaramo nešto vrijedno, stvaramo umjetničko djelo.

Namjera nam je da pomognemo i omogućimo djeci iz Dječijeg doma Mladost u Bijeloj da, iako im je sudbina dala izazovne životne okolnosti, ipak mogu ostvariti svoj prirodni potencijali ostvariti srećan i ispunjen život. Značajno je omogućiti im da razvijaju svoj talenati da u budućnosti privređuju od nečega što vole i u čemu uživaju. Tako će im život biti ljepši i lakši, kažu Savini roditelji.

Naše brojne dalje aktivnosti biće realizovane sa istim ciljem, da pomognemo u stvaranju srećnijeg i ispunjenijeg života za svu našu djecu, dodali su oni.

kud duga