Porto Novi
ART PREPORUKA

DANILOVGRAD: Sjutra počinje Green Montenegro International Film Fest – GMIFF

Sjutra veče, četvrtak 14. decembra svečano će biti otvoreno III izdanje Green Montenegro International Film Fest – GMIFF. Program svečanog otvaranja predviđa festivalsku premijeru dokumentarnog filma ,,Kulturni život poklonio – Milorad Stojović” autora Mirka Jakovljevića sa početkom u 19 sati, dok će izložba karikatura na temu ekologije pod nazivom ,,U duši me guši” autora Iva i Igora Ševčenka biti otvorena u 19 i 30 sati.

Zvanična ceremonija otvaranja festivala počinje u 20 sati, a festival će otvoriti stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnog Gori, Fiona Meklani, a nakon toga će biti prikazan film ,,Prije potopa” reditelja Fišera Stivensa i producenta Leonarda Dekaprija (SAD).

Festival se nastavlja i sljedećih dana sa projekcijama u Centru za kulturu Danilovgrad, Nikšićkom pozorištu, Barskom ljetopisu, Hotelu Splendid u Bečićima, kao i u brojnim osnovnim, srednjim školama i fakultetima u saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore. GMIFF je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim predstavlja veliki korak na tom putu.

Festival je edukativanog i nekomercijalanog tipa, takmičarskog karaktera, podijeljen u III kategorije: 1. zaštita životne sredine, 2. ekologija duše, 3. promotivno turistički filmovi i sačuvani prirodni resursi.

Pored priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.