MAGAZIN SLAJDER

KATARINA SARIĆ U OGLEDALU: Indija mi je iz temelja promijenila pogled na svijet

Današnja gošća rubrike  ,,U ogledalu”, književnica Katarina Sarić, rođena je 1976. godine na Cetinju. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, diplomirala je filosofiju, a potom i crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.

Na Fakultetu za političke nauke u Podgorici, završava postdiplomske studije iz socijalne politike i socijalnog rada.

Objavljivala je u gotovo svim književnim žanrovima, priče su joj zastupljene u brojnim časopisima, neke od njih su prevedene na engleski i makedonski jezik i objavljene u časopisima ,,The Baffler” i ,,Revijata Branuvanja” Struga. Takođe i pjesme od kojih su neke objavljene u ,,World poetry yearbook” – 2014. (English edition) i ,,Balkan poetry today” 2017.

Učestvovala je na mnogim festivalima među kojima su: Trg pjesnika – Grad teatar Budva 2013., VIII Internacionalni sajam knjiga – Podgorica, XXVIII Barski ljetopis, Novi beogradski krug 2014, Internacionalni festival poezije – Brčko 2015…

Prvu romanesknu trilogiju ,,Caligat in sole” objavljuje u podgoričkoj izdavačkoj kući ,,Narodna knjiga” 2012. godine, roman ,,Nađa, uspori, zgazićeš pticu!” u atinskoj ,,Monoceros books” 2014. a roman ,,Amputirani”  2017, na sajtu za književnost – Amazon.

Zastupljena je u zbirci četiri autorke ,,Personalni karusel – šizofrena zbirka” u izdavaštvu JU ,,Narodna biblioteka” Budva, 2017.

Na Amazonu se mogu naći i izdanja njene prve zbirke poezije ,,G-đice teatralne”, kao i zbirke kratkih priča ,,Akutna ženska sedmica” a u pripremi je antologija ,,Svi smo mi božija djeca” izdavača ,,Rom produkcija” iz Beograda koja će biti uporedo prevedena na engleski i hindu i objavljena u Nju Delhiju, u kojoj je zastupljena izborom iz poezije. Za istu izdavačku kuću, u pripremi je njen prvi putopis ,,Indija, moja škola”.

Za čitaoce Montenegro magazina Sarić kroz odgovore otvara vrata svog djetinjstva, vodi u svijet omiljene knjige, filma i putovanja, ljubavi i posla.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

Djetinjstvo me asocira na miris mora i borove šume, patišpanja i priča ukućana okupljenih oko neke dobre muzike u onim starinskim kafanama u starom gradu, na neke usporene slike koje nisu bile tako davno, ali su danas nestale sasvim.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

Bio je od čišćenja tatinih cipela, radio je kao šef u kompleksu ,,Crvena glavica” nadomak Sv. Stefana. Jednog bi dana išao meni, a drugog sestri, i tako do kraja turističke sezone. Potrošila sam ga na kolače u hotelu ,,Mogren”, naravno sa društvom.

Na čemu insistirate u poslu?

Tačnosti.

Koju knjigu/film biste preporučili?

,,O junacima i grobovima” i ,,Noćni portir.”

Koje jelo najviše volite?

Morske plodove.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

Samo razumijevanje. Tada se i ne pitamo da li je prava.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

Borislava Pekića, genija i vizionara pred kojim bi cjelokupna akademska zajednica ovih naših prostora, trebala pasti na koljena.

Putovanje koje pamtite?

Pamtim sva svoja putovanja, ipak, izdvojiću Indiju jer mi je iz temelja promijenila pogled na svijet.

Pjesma Vašeg života je?

,,Child in time”.

B.R.
Foto: Privatna arhiva