DRUŠTVO PREPORUKA

ZORAN VUKČEVIĆ POVODOM NAGRADE ,,ISKRA”: Ono što najviše prija su osmjesi djece

 

Sinoć je na Cetinju upriiličena ceremonija uručivanja nagrada za filantropiju ,,Iskra”, koje, već tradicionalno, devetu godinu zaredom, organizuje Fond za aktivno građanstvo (FAKT) u saradnji sa svojim partnerima, Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu. Ova nagrada namijenjena je pojedincima, privrednim društvima, iseljeničkim udruženjima i organizacijama građanskog društva koje na najdjelotvorniji način podržavaju neprofitne akcije od opšteg dobra i interesa.
Među ovogodišnjim dobitnicima našlo se i jedno poznato lice iz frizerskog svijeta, Zoran Vukčević.
Osim što je prepoznatljiv kao veliki i uspješan profesionalac i umjetnik u svom poslu, Zoran Vukčević ima i jednu drugu, u široj javnosti ne toliko eksponiranu, humanu crtu svog karaktera. Iako njegove aktivnosti ovakvog tipa nijesu toliko poznate, jedna skorašnja ipak nije prošla nezapaženo i bacila je svjetlo na dio njegove ličnosti koji se pojavljuje u pauzama, a često ide paralelno, ukorak, sa njegovim poslovnim aktivnostima.
Angažujujući se u dobrotvornoj akciji prikupljanja sredstava za doniranje odjeljenju dječje hematoonkologije u Podgorici skrenuo je na sebe pažnju Fonda za aktivno građanstvo i njegovih partnera.
Cijeneći njegove aktivnosti na ovom polju, odbor za dodjelu nagrade, ove godine je donio odluku da se Zoranu Vukčeviću dodijeli specijalno priznanje za humanost i solidarnost.

– Nagrada mi je posebno draga jer je stigla kao plod humane akcije u kojoj smo, svi koji smo angažovani, dali velikog učešća. Realizacija ovog projekta je na, radost svih nas, veoma uspješno okončana. Ono što najviše prija, ipak, nijesu priznanja nego zadovoljni osmjesi djece i spoznaja da smo njima i cjelokupnom društvu bili od koristi, što bi trebalo da bude i uloga čovjeka – istakao je Zoran Vukčević.

Nerijetko na ličnom planu, a često u saradnji sa NVO ,,Be human” i alternativom ,,Hair Show” iz Londona, Zoran Vukčević se angažuje na manifestacijama i akcijama sličnog tipa, ne samo u našoj zemlji već i u inostranstvu. Tako je i bilo tokom ove akcije. Nesebično se angažujući i ulažući sebe u ovaj projekat, Vukčević je iz sopstvenih sredstava obezbijedio dolazak učesnika iz okruženja i njihovo zbrinjavanje tokom boravka u našoj zemlji.

– Uspjeli smo da angažujemo dosta ljudi, nijesmo žalili truda i sredstava kako bi bili od koristi pomažući djecu. Zadovoljni smo postignutim. Mnogo ljudi se odazvalo, uzelo učešća na razne načine i na kraju sve je rezultiralo pozitivnim ishodom, baš kao što smo se i nadali i očekivali ulazeći u ovaj projekat – rekao je Vukčević.

On ne krije da svoja nadahnuća nalazi u vjeri koja je za njega neiscrpan izvor i generator za pokretanje na činjenja dobrih djela i poziva sve one koji mogu da pomognu drugima da na taj način grade sebi vječne zaloge.

– Ova nagrada je velika čast, ujedno i obaveza za mene kao vjerujućeg čovjeka da nastavim sa humanitarnim radom i akcijama. Volio bih da ovakve akcije budu smjernica svima koji su u mogućnosti da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Kao vjernik znam da smo svi mi samo putnici-prolaznici na ovom svijetu. Jevanđeljska istina kaže da ćemo biti prepoznati po djelima, zato bi trebalo svi mi, kao pojedinci i društvo u cjelini, da se trudimo da nas generacije koje dolaze pamte kao plemenite i čovjekoljubive ljude – zaključio je Zoran Vukčević.

(PR)