DRUŠTVO PREPORUKA

PG: Vatrogasci kandidati za nagradu ,,19. decembar”, pročitajte ko je još na listi

Podgorički vatrogasci biće jedni od kandidata za dobitnike nagrade 19. decembar koju dodjeljuje Glavni grad, saznaje CdM.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Andrija Čađenović zahvalio je građanima na nominaciji i poručio da su cijele godine njima na usluzi.

– Želim da zahvalim građanima Podgorice koji su prepoznali značaj i ulogu vatrogasaca društvu, i što su kroz taj predlog odali zahvalnost svim pripadnicima Službe zaštite Glavnog grada na njihovom požrtvovanju u onim teškim ljetnjim mjesecima, i ne samo tada. Vatrogasci su uvijek spremni da pomognu građanima i u volji i nevolji, i mi smo 24 sata, 365 dana u godini, uvijek tu za naše građane. To je veliko priznanje i počast, i za upravu Glavnog grada – kazao je Čađenović za CdM.

Vatrogasce je predložio Slobodan Radošević i grupa od 550 građana.

Spisak kandidata za nagradu se utvrđuje danas, a kako saznaje CdM, pored vatrogasaca na listi će se naći i direktor Urgentnog centra Nermin Abdić, koji je prošle godine i dobio ovu nagradu, kao i vlasnik kopanije ,,Voli” Dragan Bokan, predložen zbog posebnih zasluga u poslovanju.

Da se nađe na listi, zbog postignutih rezultata za pedagoški rad u oblasti obrazovanja i vaspitanja predložena je i direktorica Gimnazije ,,Slobodan Škerović” Zoja Lalović Bojanić.

Predlog je stigao i za estradnog umjetnika Zdravka Đuranovića i kompozitora Slobadana Kovačevića.

Glavni grad – Podgorica tradicionalno dodjeljuje Nagradu ,,19. decembar″, kao javno priznanje za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu i djelovanju u svim oblastima ljudskog stvaralaštva koji su od posebnog značaja za grad.

– Pred žirijem za dodjelu Nagrade „19. decembar“ za 2017. godinu je izazovan zadatak da od 12 predloženih kandidata izabere one koji će ove godine ponijeti prestižnu nagradu kao najveće priznanje grada. Konkurencija je velika, ali je žiri svojim dosadašnjim radom potvrdio da donosi odluke koje su neupitne, kako za kandidate, tako i za čitavu crnogorsku javnost. Podgorica je grad koji se ubrzano razvija, pa je samim tim i stvaralaca u svakoj oblasti sve više, što potvrđuje i broj prijavljenih kandidata. To je takođe i priznanje za prestiž koji ova nagrada nosi sa sobom –
istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović na prvoj sjednici žirija za dodjelu Nagrade „19. decembar“ za 2017. godinu. Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu i jednoglasno utvrđena Lista kandidata koji ispunjavaju formalno-pravne uslove za dodjelu ovogodišnje nagrade.
Listu čini dvanaest kandidata o kojima će se Žiri izjašnjavati na narednoj sjednici, i to:

Zoja Bojanić-Lalović, direktorica javne ustanove gimnazija ″Slobodan Škerović″ Podgorica,
Dragan Bokan, privrednik, vlasnik kompanije “Voli”,
Akademik Zlatko Bulić, dipl. Biolog, muzejski savjetnik,
Danilo Burzan, publicista i novinar,
Zdravko Đuranović, estradni umjetnik,
Zlatko V. Zlatičanin, pisac, pjesnik i esejista,
Sreten Kaluđerović, koreograf i umjetnički direktor folklorne grupe ″Crna Gora″
Slobodan M. Kovačević, kompozitor i kantautor ,
Zoran Lakić, akademik,
Danilo Marunović, pozorišni i filmski reditelj,
Služba zaštite Glavnog grada (vatrogasci Podgorice),
Milan Filipović, narodni guslar.
Imena dobitnika Nagrade biće objavljena na sajtu Glavnog grada i u medijima, uoči 19. decembra, praznika Glavnog grada, a Odluku o dodjeli Nagrade saopštiće predsjednik Žirija na svečanoj sednici Skupštine Glavnog grada – Podgorice.

Koji su uslovi za nagradu?

Nagrada se može dodijeliti pod uslovima da djelo predstavlja značajno ostvarenje u određenoj oblasti i da njegova primjena predstavlja doprinos unapređenju privrednog i društvenog razvoja, odnosno da su rezultati rada izuzetne vrijednosti.

Priznanje se dodjeljuje pojedincima, grupama stvaralaca i pravnim licima sa teritorije Glavnog grada, a može se dodijeliti i pojedincima i grupama stvaralaca koji ne žive na teritoriji Glavnog grada i pravnim licima čije sjedište nije na teritoriji Glavnog grada, ako njihova ostvarenja imaju poseban značaj za grad. Može biti dodijeljena i za životno dijelo naučnom radniku ili umjetniku čije je životno stvaralaštvo obilježilo vrijeme u kojem je djelovao i čija djela imaju trajan značaj za Podgoricu.

Pravo predlaganja kandidata imaju privredna društva, javne službe, nevladine organizacije, sportske i druge organizacije, grupe građana, pojedinci i gradonačelnik Glavnog grada.

Nagrada se dodjeljuje svake godine, a mogu se dodijeliti najviše tri nagrade, s tim da jedna osoba nagradu može dobiti samo jedanput.

Nju dodjeljuje žiri sastavljen od 12 članova, koji imenuje Skupština Glavnog grada iz reda istaknutih naučnih, kulturnih i javnih radnika, na predlog nadležnog radnog tijela – Odbora za izbor i imenovanja.

Poslije prijema predloga, žiri utvrđuje listu kandidata za dodjelu nagrade koji ispunjavaju formalno-pravne uslove. Odluku o dodjeli nagrade donosi većinom glasova svih članova, tajnim glasanjem. Ovu Odluku saopštava predsjednik Žirija na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada povodom praznika Glavnog grada – 19. decembra, a dobitnicima nagradu uručuje gradonačelnik Glavnog grada na svečanoj sjednici Skupštine.

Abdiću priznanje dodijeljeno lani
Prošle godine nagradu 19. decembar osvojili su doktor Nermin Abdić, ortoped na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Crne Gore, akademski slikar Rajko Todorović Todor i muzička umjetnica, interpretatorka crnogorskih izvornih pjesama Branka Šćepanović.
Izvor: CdM