PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Ovo je priča o pjesmi ,,Ti si mi u krvi”

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

,,Ti si mi u krvi” je plod saradnje Kornelija Kovača i Zdravka Čolića, piše magazin ,,Azra“. Autor teksta je Kornelijeva supruga Spomenka. Budući da u to vrijeme nije bila etabliran tekstopisac, Čolić je izrazio određene sumnje zbog njenog angažmana. Kovač je insistirao da joj se pruži prilika, a u cijelu priču se uključio i Momčilo Bajagić Bajaga. Njih dvoje su razgovarali cijelo jedno poslijepodne, nakon čega Bajaga zaključuje da Spomenki nije potrebna pomoć. Tako je nastao svima poznati, generacijski hit, ,,Ti si mi u krvi”, za koji je muziku i aranžman uradio Kornelije Kovač. Objavljena je na albumu iz 1984. godine koji i nije imao posebno ime, na kojem su još i ,,Ruška” i ,,Ti možeš sve, al’ jedno ne”.

Anegdote vezane za nastanak ove pjesme prisjetio se i kompozitor Kornelije Kovač:
– Kada sam Čoli pustio prvu verziju, ,,Ti si mi u krvi” nije prošla i reakcija je bila mlitava. Ali ne samo njegova – već i moja, ali to sebi nisam htio da priznam. Ne zbog teksta u refrenu već i zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju. Nisam htio da se predam potpuno, i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu, one su imale snažnu poruku i vjerovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima.

Zanimljivo je i šta Čolić kaže o ovoj pjesmi:

– Gotovo da nema te žene kojoj se nisam zaklinjao da je upravo njoj posvećena pjesma ,,Ti si mi u krvi”, ili ,,Ona spava”. Bez obzira kako se zove, ona sa razumijevanjem prihvata što sam morao da joj promijenim ime, da nas ne otkriju.

Vanvremenska pjesma, plod rada bračnog para Kovač i neponovljivog Zdravka Čolića. ,,Ti si mi u krvi” će još dugo pratiti rađanje brojnih ljubavi.

Izvor: Azra.ba