MAGAZIN PREPORUKA

NAUKA: Vojažer 1 poslao signal Zemlji nakon 33 godine

Otkako je prije 40 godina napustio Zemlju, letjelica Vojažer 1 nastavila je samostalno svoju avanturu van Sunčevog sistema.

Iako se dugo nije ni pominjao u medijima u petak veče pojavila se informacija da je Vojažer prvi put u posljednje 33 godine ispalio svoje rezervne potiske.

Pitanje je zašto?

Naučnici iz NASA-e i sa Univerziteta u Arkanzasu kažu da je to novi trenutak za letjelicu, posebno zato što je poslednji mlazni motor koristio od 2014. godine.

-Mlaznjaci za upravljanje položajem na Vojažeru pokazuju degradaciju, što znači da su došli do kraja svog života – kaže menadžer projekta NASA-e Suzan Dod.

-Ispitali smo poteze i manevre za korekciju putanje da bismo vidjeli da li će raditi i da li bismo mogli da zamjenimo upravljačke pozicije. Koristeći novi potisak obezbjedićemo dvije do tri godine života za ovu misiju- kazao je on.

Vojažer je 1. marta 1979. godine proletio pored Jupitera i slikao ga. Posjetio je i Saturn, a manevre za korekciju putanje nije koristio od 8. novembra 1980. godine. Iako je 13 milijardi kilometara od Zemlje i “uspavan” je već nekoliko decenija, Vojažer je savršeno prošao test. Trebalo je 19 sati i 35 minuta da letjelica pošalje signal Zemlji pokazujući da je eksperiment prošao dobro.

-Ima signal i uspješno odgovara na eksperiment? To je nevjerovatno posebno ako uzmemo u obzir da se letjelica nalazi milijardama kilometara odavde u zoni gdje su temperature strašno niske i u prostorskom vakuumu. Vojažer ne poznaje granice – kaže Kejtlin Arens, astronom.

Inače, za nekoliko godina letjelica Vojažer 2 pridružiće se svom blizancu Vojažeru 1 u svojoj avanturi bez kraja.

Izvor: nedeljnik.rs