DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Niko ne zna što je sa matičnim ćelijama

Predstavništvo Krio sejv banke za čuvanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce u Crnoj Gori ugašeno je prije više od godinu, saznaje Pobjeda.

Ta informacija potvrđena je i uvidom na sajt Centralnog registra privrednih subjekata, gdje se navodi da je firma Monte-cel (firma na koju je ovo predstavništvo registrovano u CG) zvanično likvidirana u julu ove godine. Preko tog preduzeća sačuvano je više od 2.000 uzoraka matičnih ćelija.

Redakciji Pobjede ove sedmice obratilo se nekoliko zabrinutih roditelja koji već mjesecima bezuspješno pokušavaju da stupe u kontakt sa predstavništvom Krio sejv banke kako bi vidjeli što se dešava sa matičnim ćelijama za čije čuvanje su izdvojili dosta novca.

Jedna od njih je i Podgoričanka koja je prije dvije godine sačuvala matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce i za tu uslugu izdvojila 2.300 eura. Da nešto nije u redu posumnjala je nakon što je ostala bez odgovora na više mejlova koje je slala firmi i i neuspješnih poziva na brojeve koji su sada nepostojeći. Kako je ispričala Pobjedi, na kraju je pošla u njihove prostorije u Ulici 13. jula, ali se ispostavilo da njihovih kancelarija tamo više nema.

Ona poručuje da neko treba da snosi odgovornost, jer je i većina ljekara davala preporuke za uzimanje matičnih ćelija upravo za kompaniju Krio sejv.

-Paket nas je koštao 2.300 eura što nije mali iznos. Ako smo prevareni, zahtijevamo od nadležnih da reaguju i daju odgovore da bi razriješili ovu problematičnu situaciju. Pitanje je da li su uzete ćelije uopšte i sačuvane u njihovoj banci u Belgiji i Švajcarskoj-skeptična je ova Podgoričanka.

Druga majka koja je sačuvala matične ćelije iz krvi pupčane vrpce i za tu uslugu platila 1.880 eura saznala je tek prije dvadesetak dana da više ne postoji predstavništvo Krio sejv u Podgorici. Kaže da se osjeća izigrano i nemoćno u slučaju da joj zatrebaju.

-Ispostaviće se da je ovo bila klasična pljačka. Matične ćelije smo sačuvali na period od 18 godina, a ja u ovom trenutku osjećam strah da u narednih pola godine nemam kome da se obratim u slučaju da mi, ne daj Bože, zatrebaju. Nadležne institucije moraju da reaguju kako bi se riješio ovaj problem- kazala je sagovornica Pobjede.

Prema njenim riječima, prije tri godine bila je agresivna kampanja, a promoteri Krio sejva na svakom koraku animirali su trudnice da sačuvaju matične ćelije. Kako kaže, najmanje što su iz ove firme mogli da urade jeste da obavijeste klijente o gašenju predstavništva i ostave kontakt na koji u slučaju potrebe mogu da se jave.

Izvor: Pobjeda/rtcg.me