DRUŠTVO PREPORUKA

NEVRIJEME: Nestanak struje i poplave na Cetinju i u Baru, odron na putu Nikšić-Šavnik

Nevrijeme je danas zahvatilo cijelu Crnu Goru, a obilna kiša pala je na području Podgorice, Cetinja, Nikšića, Kolašina, Šavnika i Žabljaka.
Zbog padavina na području Glavnog grada voda sa izvorišta Mareza nije za piće, a Cetinjani i Barani su ostali bez struje, piše CdM.

Na Cetinju je u posljednjih 12 sati palo 220 litara kiše, u Podgorici 75, Nikšiću i Kolašinu 65, Herceg Novom 70, u Šavniku 60, a na Žabljaku 54 litra po metru kvadratnom.

Veći dio Cetinja bez struje
Zbog nevremena koje je jutros zahvatilo Cetinje bez struje je ostao veći dio grada. Kako je saopšteno Radiju Cetinje, od sinoć je u gradu palo blizu 220 litara kiše po metru kvadratnom, a usljed nestanka električne energije ne rade brojne obrazovne ustanove.

Radiju Cetinje je iz Srednje stručne škole saopšteno i kako neće raditi u popodnevnoj smjeni, zbog čega su pozvali učenike da ostanu kući. Struje nema ni u Gimnaziji, ali ni u OŠ ,,Njegoš” i ,,Lovćenski partizanski odred”.
Zatvorena je i škola u Rijeci Crnojevića.

– Zbog kvara na mreži bez napajanja električnom energijom su centar grada, Oćevići, Zećir, Dubova, Ceklin, Strugari, Markov Do, Bokovo, Đinovići, Kosijeri, Dobrosko Selo, Štitari, Orašani, Mikulići, Tomići, Žabljak Crnojevića, Dodoši, Kraće do, Šinđon, Meterizi, Kokošice, Dobrska župa, Šalci, Češljari, Gospoštine, Pipac, Cerov Pod, Jankovića krš, Rvaši, Drušići, Prevlaka, Karuč i Bobija – saopšteno je ranije iz CEDIS-a.

Saopštenjem su se oglasili i iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koji su kazali da je rano jutros u 5.45 sati, zbog obilnih padavina tokom noći na Cetinju došlo do izlivanja velike količine vode u suterenu 35kV postrojanja TS 110/35kV Cetinje što je prouzrokovalo havariju.

– Dežurni rukovalac električne komande je po utvrđivanju činjeničnog stanja, odnosno ogromne količine vode koja se izlila tokom noći u dogovoru sa dispečerom isključio 35kV dalekovode Kotor i Glava Zete – naveli su iz CGES-a.

CGES je obavjestio vatrogasce, oni su izašli na lice mjesta i zajedno sa njihovom ekipom, koja je od jutros na terenu crpe vodu.

Nevrijeme i na primorju

Jaka kiša i vjetar nijesu zaobišli ni primorje, pa je kiša stvorila probleme građanima Bara i Kotora.

U Herceg Novom pala je veća količina kiše, ček 70 litara po metru kvadratnom, a od ponoći duva istočni i jugoistoči olujni vjetar od 15 do 20 metara u sekundi, a najjači udari iznosili su 24m/s.

Nezapamćena bura olujne jačine paralisala je grad, a udari vjetra dostižu i do 140 km/h.

Više od polovine opštine nema struju, a elementarna nepogoda i snažni udari sjevernog vjetra onemogućavaju ekipe da izađu na teren. Bez struje su ostali Veliki Pijesak, Utjeha, djelovi Mrkojevića, Polje, Tomba, Čeluga, Sutomore, Čanj, Mišići… Jedino gradsko jezgro ima uredno napajanje.
Vjetar i kiša izazvali su haos u centru Bara pa su drveća pala na automobile, polomljen je veliki broj prozora, satelitske antene, bilbordi.

Nevrijeme i na sjeveru

Jaka kiša nije zaobišla ni sjever države pa je na putu Nikšić-Šavnik došlo i do odrona. Na jednom dijelu puta obrušila se veća stijena. Srećom, nije došlo do ozbiljnijih posljedica.

Nevrijeme neće dugo trajati, pa će padavine do kraja dana oslabiti, a na zapadu i jugozapadu zemlje i prestati.

U danas i sjutra jutarnja temperatura vazduha će biti oko osam, a dnevna do 16 stepeni.

Za vikend je najavljeno oblačno vrijeme, na jugu kiša, a na sjeveru snijeg.

Na snazi je crveni alarm pa iz ove kompanije mole građane za razumijevanje i strpljenje jer CGES čini sve kako bi se kvar u što kraćem vremenskom periodu otklonio.

Podsjetimo, crveni alarm znači upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se izuzetno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne po ljude i životinje.

Savjetuje se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštovanje savjeta i uputstava nadležnih državnih službi.

Izvor  i foto: CdM