DRUŠTVO SLAJDER

USPJEH FINANSIJSKE ANALITIČARKE ANE NIVES RADOVIĆ : Prvi akademski rad u Crnoj Gori na engleskom o kriptovalutama

 

Finansijska analitičarka Ana Nives Radović odbranila je prvi akademski rad na engleskom jeziku u Crnoj Gori koji se tiče teme kriptovaluta. Kako je rekla za naš portal, nastaviće i dalje da istražuje ovu oblast.

Rad ,,Bitcoin and contemporary financial operations” odbranila je na Univerzitetu Donja Gorica, a njegov sadržaj, kako je pojasnila, pripada opusu ,,Dividing by Zero” koji predstavlja seriju naučnih radova gdje se, između ostalog, širom svijeta ukazuje na neodrživost globalnih finansija. Njen rad može da služi kao publikacija  u smislu da neko može da ga citira za svoj magistarski ili doktorski rad.

-Tim istraživanjem se bavim skoro pet godina i nije stvar uopšte biti prvi, važne su reakcije na ono što slijedi. Cijela nauka vezana za elektronski novac u fokus nikada ne stavlja onoga ko sve to radi. Mi samo radimo istraživanja da bi neko sjutra drugi od toga imao koristi, a ne da bismo promovisali sebe, niti uživali u statusu prvoga – rekla je ona.

Sudeći prema njenim riječima,  nije jednostavno biti prvi.

-Nas je šest u Evropi koji smo na ovom nivou radili ovu vrstu istraživanja. Ovo je oblast u kojoj ukoliko nismo povezani sa međunarodnim institucijama bilo kakav istraživački rad, bilo na nacionalnom ili evropskom nivou, zaista, nema smisla, jer se do toliko različitih rezultata u istraživanjima dolazi. Možemo biti popularni, ali ukoliko dalje to ne sprovedemo u djelo i ukoliko se to ne reflektuje na zajednicu zaista ništa samo po sebi ne znači – istakla je Radović.

Pojasnila je da cijeli ovaj rad, kao i niz drugih akademskih radova koje je objavila od početka 2013. godine se odnose na jednu zajedničku publikaciju i seriju publikacija ,,Dividing by Zero”, koja se, prije svega, bavi tumačenjem i ukazivanjem na, ne samo  neodržavost globalnih finansija, već i ukupnu besmisao.

-Govorimo o činjenici da su u vremenu nakon krize donešene odluke koje su dale neke kratkoročne mjere. Upravo ova ,,Dividing by Zero”, kako se i sam naziv cijele serije publikacija odnosi na nulte kamatne stope koje su počele intenzivno da se forsiraju u vremenu oporavka od ekonomske krize. Banke naročito u Evropi počele su sa nultim kamatnim stopama da forsiraju na taj način da se novac jednostavno odmrzne da bi krenuo da se koristi. U smislu, da sve ono što je do sada postojalo u nekoj bankarskoj praksi vidjelo se da nije održivo i da ne funkcioniše. Međutim, ono što se ovim pokušalo uraditi dalo je neke kratkoročne rezultate, ali te mjere su dugoročno neodržive – rekla je ona.

I u SAD i u Evropskoj uniji, u tim finansijksim sistemima, pojašnjava, došlo je do toga da na potpuno vještački način država sama sebi prebacuje novac iz jednog segmenta u drugi da bi tržište kapitala i privreda oživjeli.

– Ako to radite imate privid nekakve likvidnosti. Novac se prebacuje iz državnog trezora, ili budžeta, u tržište kapitala kroz određene programe i imate privid da se trguje i da se nešto dešava. Ono što je problem jeste što je to sve vještačko. Dok god imate neki vještački stimulisani rast on može stvoriti jedan privid da se nešto dešava, međutim, dugoročno kada pogledate takve stvari su neodržive, jednostavno narušavaju cijeli sistem. Tu vidimo koliko je kompletan bankarski sektor neodrživ, u nekom višedecenijskom periodu – istakla je ona.

To je, kako dodaje, razlog zbog kojeg se dešavaju pojave poput bitkoina čime se, zaista, želi reagovati, odnosno kriptovalute su odgovor na ove nepravilnosti.

– Javnost gubi povjerenje u one koji sami sebi transferišu novac da bi prikazivali neka finansijska kretanja koja u realnom svijetu zapravo ne postoje. Prikazujemo da se sve ovo u svijetu elektronskog novca dešava kao odgovor na jedan veliki poremećaj u finansijskom sistemu. Ovo može ponuditi rješenja…Ovo daje primjere kako da bez doštampavanja novca, bez vještačkih transfera, bez nultih kamatnih stopa možemo  i kako postoji model održivosti. To je cijela poenta rada – kazala je Radović.

Ona je za naš portal najavila i da bi od februara trebalo da počne da radi FinTech škola, odnosno to je pilot projekat koji će početi u saradnji sa kotorskom Gimnazijom.

-Cilj je da kroz narednih nekoliko godina zaista imamo ozbiljnu takvu školu, jer vjerujem da ovdje ima mnogo onih koji su itekako zainteresovani kako za finansije tako i za tehnologiju – zaključila jeRadović.

N.Đ.