DRUŠTVO PREPORUKA

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE: Spriječen uvoz 36.000 kilograma zatrovanog limuna

Inspektori za hranu spriječili su da na crnogorsko tržište u oktobru dospije više od 36.000 kilograma limuna u kome je pronađen opasni pesticid, navedeno je u izvještaju o radu inspekcijskih službi Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Tokom oktobra, od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane biljnog porijekla, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti, zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet 12 pošiljki hrane, ukupne težine 87.489 kilograma i vraćeno je 14 drvenih paleta i te pošiljke su uništene ili vraćene isporučiocima.

-Pesticid malathion pronađen je u limunu, zbog čega je vraćeno ukupno 36.312 kilograma tog voća. Zbog prisustva štetnih organizama koji ugrožavaju kvalitet hrane i neoznačenih paleta, u oktobru je vraćeno 23.000 kilograma krompira, a zbog propiconazole (pesticida) vraćeno je 4.536 kilograma paprika – navedeno je u izvještaju.

Inspektori su spriječili da na crnogorsko tržište dospije čak 10.687 kilograma jabuka koje imaju nedozvoljene pesticide. Zbog alfatoksina B1 vraćeno je i 15.015 kilograma hrane za životinje, kao i 6.000 kilograma kukuruza.

Oni su spriječili i da u promet dospiju četiri pošiljke hrane životinjskog porijekla, ukupne težine 21.445 kilograma, jer su bile nebezbjedne za upotrebu.

Kako je precizirano, pošiljke su vraćene isporučiocima ili su uništene na propisani način.

-Bakterija ešerihija koli pronađena je u 1.489 kilograma sira, kao i u 2.122 kilograma zrelog kajmaka. Cvjetni med imao je određenu količinu hidroksimetilfurfurala koja je narušila njegov kvalitet, a jogurt prekomjernu količinu aflatoksina M1 – navedeno je u izvještaju. Kada je u pitanju kontrola izvoza, fitosanitarna inspekcija je pregledala 533 pošiljke i izdala 449 fitosertifikata za izvoz voća, povrća, pečurki, šumskih plodova i drvene građe.

Zabranjen uvoz 1.815 kilograma pekmeza i marmelade

Tokom oktobra, inspektori za hranu su od ukupnog broja pregledanih pošiljki hrane neživotinjskog porijekla iz uvoza, zabranili promet dvije pošiljke pekmeza i marmelade ukupne težine 1.815 kilograma.

Kako piše u izvještaju Uprave za oktobar, ovo je učinjeno zbog toga što je utvrđeno da propisani zahtjevi za bezbjednost hrane nijesu ispunjeni.

-U pitanju su pekmez od šljiva (874 kilograma) i marmelada od šipuraka i jabuka (941 kilograma) koji su zabranjeni, jer su imali nedozvoljenu količinu sumpordioksida (SO2). Pošiljke su vraćene isporučiocu ili su uništene na propisan način – navedeno je u izvještaju.

Izvor: Pobjeda/cdm.me