DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Glavni grad dobija novi socijalni servis

Glavni grad je pokrenuo novi socijalni servis, radnog naziva personalni asistent, i za njegovu realizaciju obezbijedio sredstva od 25.000 eura.

Kako su saopštili iz Glavnog grada, ovaj servis je namijenjen osobama sa invaliditetom, koji će biti i kreatori realizacije procesa.

Zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša je istakao da je ovo peti novi socijalni servis u mandatu ove uprave, i da je intencija grada da obezbijedi neophodna sredstva za realizaciju servisa i monitoring kroz svoje nadležne organe. On je dodao da sami proces u operativnom smislu kreiraju i koordiniraju oni na koje se servis odnosi, jer će se na taj način obezbijediti najbolji kvalitet u njegovoj realizaciji.

-Shodno navedenom, dogovoreno je da radna grupa, sastavljena od predstavnika NVO koje su članice Savjeta, u saradnji sa Crvenim krstom kao koordinatorom procesa, odmah počne da  radi na definisanju koncepta servisa personalnih asistenata kako bi zajedno došli do optimalnog rješenja i bili potpuno spremni za adekvatno sprovođenje ovog socijalnog servisa – navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako dodaju, istaknuto da će kroz ovaj servis biti obezbijeđeno pet personalnih asistenata.

Očekivanja su da će ovaj projekat inspirisati i druge da uzmu učešća u njegovoj realizaciji, posebno kompanije da kroz društveno odgovorno poslovanje nađu načina da finansiraju još asistenata.

-Predstavnici udruženja koji participiraju u Savjetu ocijenili su ovaj korak kao dobar, navodeći da je na sastanku je prihvaćen predlog predsjednika Savjeta, dr Nebojše Kavarića da Savjet za pitanja lica sa invaliditetom bude nosilac aktivnosti u cilju boljeg razumijevanja i monitoringa budžeta od strane organizacija koje se bave pitanjima lica sa invaliditetom, kako bi oni do prve polovine iduće godine stekli potrebna znanja o ovom pitanju i mogli da na adekvatan način ostvare svoja prava u toj oblasti – zaključuju iz Glavnog grada.pitanje personalnih asistenata jedno od najvažnijih za osobe sa invaliditetom. Oni su takođe naveli da postoji još prostora za saradnju, posebno kada su u pitanju budžeti lokalnih samouprava. U tom smislu, na sastanku je prihvaćen predlog predsjednika Savjeta, dr Nebojše Kavarića da Savjet za pitanja lica sa invaliditetom bude nosilac aktivnosti u cilju boljeg razumijevanja i monitoringa budžeta od strane organizacija koje se bave pitanjima lica sa invaliditetom, kako bi oni do prve polovine iduće godine stekli potrebna znanja o ovom pitanju i mogli da na adekvatan način ostvare svoja prava u toj oblasti – zaključuju iz glavnog grada.