DRUŠTVO PREPORUKA

CEMI: Građani se u proteklom periodu najviše žalili na gašenje vode bez obavještenja

Crnogorski građani su se, u proteklom periodu, putem aplikacije za zaštitu prava potrošača, najviše žalili na gašenje vode bez ikakvog obavještenja, kao i na neizdavanje fiskalnih računa u pojedinim objektima, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Od ukupno 89 prijava, koje su stigle putem aplikacije, najviše ih se odnosi na kršenje prava potrošača.

– Građani se žale da ne mogu da zamijene odjeću bez računa, kao ni da ga reklamiraju ukoliko nemaju račun, da se u marketima nalaze proizvodi kojima je istekao rok, da cijene nijesu iste na rafovima, kao i kada se otkuca proizvod, i na visine računa vode – kaže se u saopštenju CeMI-ja.

Kada su u pitanju uslovi dobijene usluge, kako se navodi, građani su poslali 18 prijava.

– Građani se žale na neljubazne prodavačice, i da nema ko ni da ih usluži u marketima, na loš kvalitet robe – dodaje se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su kazali da su građani devet prijava poslali povodom pozitivnog primjera, pojašnjavajući da u nekim radnjama hvale uslugu, ljubaznost i svježe proizvode.

– Kada su u pitanju odgovori institucija na prijave, najviše odgovora imamo od Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, od Uprave za inspekcijske poslove, Zdravstveno sanitarne inspekcije, kao i od Vodovoda. Najviše je prijava iz Podgorice, zatim Nikšića, Danilovgrada i primorskih opština – navodi se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su pozvali građane da besplatno preuzmu aplikaciju za zaštitu prava potrošača putem Google play prodavnice ili veb sajta www.potrosaci.me , koja će im omogućiti da anonimno prijave kršenja prava potrošača.

Aplikacija je nastala u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori – ZAŠTITI.ME“, kojeg finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Građani imaju mogućnost i da se konsultuju sa pravnicima CeMI-ja o potrošačkim pravima putem broja telefona 020 511 424.

Izvor i foto: PR Centar