DRUŠTVO PREPORUKA

ŠEHOVIĆ: Vrtić u City kvartu vjerovatno po javno–privatnom partnerstvu

Foto: B. Šekularac/MNE magazin

Vrtić u City kvartu koji je planiran za narednu godinu vjerovatno će biti predmet javno-privatnog partnerstva, a modeli saradnje sa privatnim sektorom se razrađuju. Kada je riječ o Fondu za kvalitet i talente koji je uveden obrazovnom reformom, on neće funkcionisati na osnovu bilo čijih diskrecionih prava, već na osnovu podzakonskog akta, i „sa velikim zadovoljstvom ćemo ponuditi Sindikatu da nam bude partner u tom procesu”, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović gostujući jutros na Televiziji Crne Gore.
Govoreći o sredstvima ovog Fonda, čija je namjena davanje podsticaja najboljim nastavnicima i učenicima, te obnova seoskih škola, Šehović je rekao da je za Fond u okviru Budžeta za narednu godinu opredijeljeno pola miliona eura, dok se očekuje još oko million eura preraspodjelom sredstava unutar resora.

Ministar se osvrnuo i na prebukiranost vrtića kao jedan od realnih problema sa kojima se susrijeće resor prosvjete, istakavši da:
– Namjera Vlade jeste da poveća obuhvat predškolskim vaspitanjem, jer je rana edukacija od izuzetne važnosti, te ne želimo da dozvolimo da niti jedno dijete ostane neupisano. Trenutna stopa obuhvata je na nivou od 53%, a cilj nam je da dođemo na nivo preko 90%. No, da bismo povećavali procenat obuhvata moramo ozbiljno širiti kapacitete. Vlada je stoga uzela kredit od Banke za razvoj Savjeta Evrope za izgradnju sedam vrtića, od kojih je jedan već u funkciji, dok će onaj na Starom aerodromu biti završen do kraja marta 2018. godine. Iz sredstava Budžeta za narednu godinu planiran je Vrtić u Rožajama. Samo po osnovu gradnje vrtića iz CEB kredita i budžetskih sredstava očekujemo oko 1600 novih mjesta za mališane.

On je takođe rekao da ovo nijesu jedini modeli rješavanja problema prebukiranosti, već da će Vlada projekte izgradnje realizovati i u javno-privatnim partnerstvima. Vrlo je moguće da će se tim modelom izgraditi vrtić u City kvartu, koji je planiran takođe za narednu godinu, istakao je ministar.

– Uveli smo besplatne osnovne i master studije, ne dozvolivši da studiraju oni koji imaju, već koji znaju. Uveli smo prijemni za besplatne master studije, onemogućivši nelojalnu konkurenciju na način što bi studenti sa fakulteta gdje se lakše stiču dobre ocjene, zauzeli na master studijama mjesto znanju i trudu – naglasio je Šehović, odgovarajući na pitanje da li se razmišlja o uvođenju prijemnog ispita za upis na besplatne studije.

Na pitanje u vezi sa statusom prosvjetnih radnika, ministar je rekao da je upravo Fond za kvalitet i talente jedan od načina za nagrađivanje najboljih. Podsjetio je takođe na aktivnosti Stambene zadruge ,,Solidarno” koja je od osnivanja završila oko 600 stambenih jedinica. Posebno je istakao da, iako je tokom obrazovne reforme u fokusu bio učenik, nije napravljen niti jedan korak koji bi poremetio položaj prosvjetnih radnika:
– Naprotiv. Oni zaslužuju poštovanje svakog od nas. Jedan od načina na koji vodimo računa o prosvjetnim radnicima jeste i činjenica da će Vlada u naredne tri godine opredijeliti 1, 8 miliona eura za rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika.

Šehović je izložio i podatke u vezi sa đačkom užinom u Glavnom gradu, koja je od ove godine znatno unaprijeđena saradnjom sa Institutom za javno zdravlje. Naime, prije ovogodišnjeg unapređenja užine, istu je koristilo između 10 i 20% djece, dok je sada koristi između 40 i 50% podgoričkih osnovaca.
Dajući osvrt na prošlu godinu Šehović je rekao:
– Uveli smo besplatne osnovne i master studije i rekao bih da, da ništa drugo u protekloj godini nijesmo uradili, imali bismo razloga za zadovoljstvo. A uradili smo još puno. Ustanovili smo obaveznu praktičnu nastavu na fakultetima, na nivou od 25% po predmetu. Uveli smo Fond za kvalitet i talente. Uveli smo ponovo dualno obrazovanje koje podrazumijeva edukaciju kod poslodavca u realnom radnom okruženju. Dodjeljivali smo stipendije za učenike koji se opredijele za neko od deficitarnih zanimanja u srednjim stručnim školama, te naknade za učenike koji pohađaju dualno obrazovanje, sa čime ćemo nastaviti.