DRUŠTVO PREPORUKA

SARAJEVO: Promovisan časopis Komun@

Nakon brojnih promocija u skoro svim crnogorskim gradovima, Istanbulu, Luksemburgu, Srbiji i Hrvatskoj u okviru Festivala manjina „Minority“-Dani nacionalnih manjina Kantona Sarajevo koja se održava ove godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 22. novembra do 5. decembra, a pod pokroviteljstvom Skupštine Kantona Sarajevo, minulog vikenda organizovana je promocija časopisa Komun@ u Sarajevu u galeriji Akademije likovnih umjetnost BiH koja je priređena u čast Dana državnosti BiH.
Ove godine organizator se odlučio da Crnu Goru na ovom prestižnom festivalu upravo predstavlja časopis Komun@ kao pravi reprezent kulturne baštine Crne Gore, a organizatori su bili Savjet crnogorske nacionalne manjine u BiH i Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo.
Govoreći u ime domaćina Šemsudin Gegić, exYU i BIH višestruko regionalno i svjetski nagrađivani reditelj, dramski pisac i publicista izrazio je divljenje na koji način taj časopis prezentira prošlost, sadašnjost i podstiče mlađe generacije u Crnoj Gori na kulturu sjećanja i svega onog sa čime se ta država ponosi ističući istovremeno da Komun@ predstavlja pravi primjer kako se na profesionalan i mnogo lijep način sa sjajnim dizajnom može praviti novina na koju se mogu ugledati i mnogo razvijenije sredine a sve u duhu zajedništva i promoterstva kulturne baštine, običaja i tradicije naroda i narodnosti koji žive u Crnoj Gori. On je izrazio očekivanja da sada kada je uveliko izašla van okvira Crne Gore da će u Komuni ubuduće mnogo veći prostor imati i oni koji stvaraju u susjedstvu, a imaju mnogobrojne veze sa Crnom Gorom.


– Časopis KOMUN@ je i moje štampano sjećanje:moja naslijeđena dobrobit crnogorske nematerijalne kulturne baštine-njeni jezik, običaji, tradicija, njen duh i njena duhovitost, njen kolorit i crno-bijela potka, doživljaj i događaj – rekao je Gegić, dodajući još „Čovjek…Komun@ je nasušna potreba svih nas koji smo ikada bili u bilo kojem obliku dodira sa crnogorskom lokalnom samoupravom i njenim životom.
Čestitam uredništvu časopisa koje je na veoma poseban i vrhunski profesionalan način osjetilo svevremeni damar crnogorske stvarnosti naslonjene na bogatu tradiciju i sa pogledom u budućnost, ukoričivši je u ekskluzivan medijski novitet zvučnog imena KOMUN@, istakao je on.
Pozdravljajući, kako je rekao mnogobrojnu raju u Sarajevu gdje je proveo dio života, školovao se i radio za „Oslobođenje“ i ostala izdanja te novinske kuće, Minja Bojanić, glavni urednik Komune u emotivom izlaganju, prisjećajući se svega onoga što ga vezuje za BIH i Crnu Goru naglasio jeda baština nema granice, ne može da se „siječe kao torta”, kao što rijeke ne poznaju granice, tako ni baština ne može da se omeđi, istakao je on.
– Sve ono blago koje sam stekao i zanatsko i ljudsko u Sarajevu nesebično sam ugradio na stranice Komune i na to sam ponosan – kazao je između ostalog Bojanić.
Čestitajući državni praznik BIH i pozdravljajući brojne poslenike pisane riječi i ugledne goste promocije iz sfere kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva direktor Direktorata za medije Željko Rutović, istakao je da je Komun@ „kolektivna memorija bića Crne Gore, svih vjera, nacija i kultura, arhiv svakog pojedinca, njegovih želja, misli i osjećaja“ naglašavajući „da je očigledna ambicija osnivača i izdavača Komune bila, jeste i biće da multikulturalno biće Crne Gore bude karakter svih naših tragova koji jesu i nisu poznati ovdašnjem opusu koji na prirodan način treba da postane valorizovan u našim sjećanjima“.
– Komuna je crnogorska agora, zbir različitih glasova sjećanja o nama, o našim tragovima, o našoj prošlosti zarad nekin novih čitača i tumača naše prošlosti i njene velike vrijednosti koju propagira na pravi način časopis Komun@ – rekao je on, dodajući da časopis koji izlazi od 2011. godine, pisano je predanje za nove generacije, „riječ je o kulturološkom tkanju svijesti i savjesti svijesti svakog od nas o nama samima, o drugom, o našim precima, biljezima, usudima, pregnućima i državotvornim vinućima pa je zato važno reći koliko je prijeko potrebna, snažna i značajna Komuna, koja na plemenitoj misli građanskih posvećenika i intelektualaca ostavlja vrijedno tkanje”.
Na kraju promocije zahvaljujući na pozivu da Komuna bude dio tako prestižne manifestacije koja spaja manjine publici se obratio Amer Ramusović, direktor Komune podsjećajući prisutne na sve ono kroz šta je prošao ovaj časopis da bi opstao i postao brend kulturne baštine Crne Gore.
– Različitost i multietičnost su bogastvo Crne Gore, ali država koja nema svoje kulturno blago, svoje nedvojbeno vlasništvo nad njim, nije država i pojedinac koji ne posjeduje kulturnu baštinu svog naroda, kao što posjeduje svoju kuću, ne može imati svoju identitetsku svojinu – kazao je on, napominjući takođe da „ i Vi ovdje u Sarajevu i cijeloj BIH dokazujete i dokazivali ste sve ove teške i turbulentne godine koje su za nama, vašu vezu sa matičnom državom i rodnim krajem, vi ste svojim radom i uz dosta muke i problema mnogo toga postigli u ovoj lijepoj zemlji koja je vaša zajednička domovina zajedno sa Crnom Gorom, istakao je on, dodajući da je optimista, da oni koji žive u Crnoj Gori, a zajedno sa brojnim crnogorskim iseljenicima koji su iz ko zna iz kojih razloga stigli i u BIH nastojati da zajedno sačuvaju itekako bogatu crnogorsku baštinu, tradiciju i običaje svih naših naroda, za šta se i opredijelila i Komun@”.

– Taj put će, uvjeren sam biti nastavljen kao podstrek za buduće generacije i pokoljenja koja dolaze i koja će osjetiti blagotvorno dejstvo ulaska Crne Gore u krug evro-atlanskih zemalja i ako bog da za par godina zajedno i sa BIH i ostalima i u Evropskoj uniji – rekao je Ramusović.
Prisutni su bili u prilici i da odgledaju izložbu naslovnica Komune, a tokom promocije su prikazana i dva filma i to jedan o razvoju i veoma uspješnom šestogodišnjem periodu od kako se štampa ovaj jedinstveni časopis i drugi koji govori o suživotu i ljubavnim pričama iz Podgorice koje su ušle u legendu.