DRUŠTVO PREPORUKA

IJZ: U Crnoj Gori živi 180 osoba sa HIV-om

U Crnoj Gori trenutno živi 180 osoba koje su inficirane HIV/AIDS-om. Prema podacima iz registra Instituta za javno zdravlje, više je inficiranih muškaraca, dok su evidentirana i tri maloljetna djeteta. Takođe, podaci pokazuju i da najviše osoba sa HIV/AIDS-om živi u glavnom gradu, ali i na primorju.

Prema podacima iz registra za HIV/AIDS, od početka epidemije 1989. do kraja prošle godine u Crnoj Gori je registrovano ukupno 228 osoba inficiranih HlV-om, od čega trenutno sa HIV/AIDS-om živi 180 osoba, dok je 48 osoba umrlo od side.

Od ukupnog broja, kazala je Dnevnim novinama specijalista socijalne medicine dr Aleksandra Marjanović iz Instituta za javno zdravlje, 106 osoba u momentu otkrivanja infekcije bilo je u stadijumu side (46,5 odsto svih registrovanih HIV pozitivnih osoba), dok je njih 122 bilo ili u asimptomatskoj fazi ili u simptomatskoj nonAIDS fazi HIV infekcije.

Sa HIV-om tri djeteta

-U 2016. godini nije bilo maloljetnih lica pozitivnih na HIV infekciju, a u ukupnom broju registrovana su tri djeteta koja imaju HIV infekciju – rekla je Marjanović.

U Crnoj Gori tokom prošle godine evidentirane su 34 novoinficirane osobe od kojih su dvije umrle, a u 2015. godini bilo je 19 novooboljelih i šest umrlih osoba od posljedica HIV infekcije.

Ona ističe da je znatno veći broj inficiranih osoba u Crnoj Gori muškog pola, čak 178 njih, pa odnos svih muškaraca i žena sa HIV/AIDS-om od početka epidemije iznosi 4,6:1.

-U 16 opština u Crnoj Gori registrovani su HIV/AIDS slučajevi. Najveći broj registrovan je u primorskoj regiji (39,5%) i Podgorici (41,2%) – kazala je Marjanović.

Zabrinjava, kaže, učestalost javljanja u kasnom stadijumu infekcije što, kako je rekla, usporava procese imunske rekonstrukcije.

Seksualni odnos vodeći način transmisije

-Crna Gora spada u grupu zemalja sa niskim nivoom epidemije, odnosno postoji koncentrovana epidemija u populaciji muškaraca koji imaju seks sa muškarcima što je slično epidemiološkoj slici koja postoji u zemljama regiona i zapadne i srednje Evrope – istakla je Marjanović i dodala da je vodeći način transmisije HIV-a u Crnoj Gori transmisija seksualnim putem (85%).

Taj put transmisije je, naglašava, najčešći i od početka epidemije zadržava trend porasta.

-Za razliku od seksualnog puta, infekcija HIV-om putem krvi, bilo da se radi o injektirajućim korisnicima droga ili osobama koje su primile inficiranu krv putem transfuzije u zdravstvenim ustanovama, ostaje i dalje prilično rijetka – istakla je Marjanović.

Rizično ponašanje, naglašava, učestalije kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, osoba koje koriste droge injekcionim putem, seksualnim radinicma i osobama koje prodaju seks, kod pomoraca i zatvorenika.

Izvor: Dnevne novine/cdm.me