PREPORUKA ZDRAVLJE

PODGORICA: U novembru 17 oboljelih od šuge

Foto: djr.gov.me

Iako smo mislili da su neke bolesti iskorijenjene, one se i dalje pojavljuju, ali srećom, ne u većem obimu, javlja RTCG. Jedna od njih je šuga, od koje je u novembru u Podgorici oboljelo 17 osoba, od čega jedan slučaj u Osnovnoj školi ,,Vlado Milić”. Iz te obrazovne ustanove napominju da nema razloga za brigu, a u Institutu za javno zdravlje da je broj zaraženih u granicama normale.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da nije evidentirano povećano obolijevanje od šuge među predškolskom i školskom populacijom, ali ni u ostatku društva. Jedan slučaj oboljelog učenika u Osnovnoj školi ,,Vlado Milić” ne bi trebalo da zabrine roditelje.
– To je zarazna bolest, medicinski je problem i medicinski je rješiv. Stoga, mjesta velikoj zabrinutnosti nema – poručuje direktorica OŠ ,,Vlado Milić”, Biljana Ćulafić.

Foto: RTCG/Screenshot

Škola je dobila uputstva za reagovanje u ovoj situaciji od Instituta za javno zdravlje. Urađena je i dodatna dezinfekcija učionica i toaleta.
– To nužno ne znači da dijete u kontaktu sa drugim djetetom ili koristeći zajednički pribor neće biti zaraženo. Dijete treba izolovati, sljedeći korak je da dijete ne stigmatizujemo – kaže Ćulafić.
Pojava skabijesa ne vezuje se uvijek za socijalni status i higijenske uslove, već svi mogu nekada biti zaraženi šugom.

Foto: RTCG/Screenshot

– Dobija se direktnim kontaktom sa osobom koja je zaražena ili indikretno preko stvari u okolini, posteljine, peškira, predmeta – pojašnjava pedijatrica Envera Lekić.
Simptomi se mogu javiti od četiri do šest nedjelja nakon kontakta sa oboljelim. Ipak, zaposleni, roditelji i djeca trebalo bi da preduzmu odgovarajuće mjere kako se bolest ne bi širila.
– Svi koji su bili u direktnom kontaktu, posebno porodica, da i oni imaju tretman protiv skabijesa. Kod ljekara pođu, dobije se recept za kremu i način na koji se aplicira krema protiv skabijesa – objašnjava Lekić.
A simptomi ove zrazne bolesti su pojačan svrab, a nakon nakon nekog perioda pojavaljuje se crvenilo i promjene na koži.
Od početka godine u Crnoj Gori prijavljeno je 490 slučajeva obilijevanja od šuge, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine.
Izvor i foto: RTCG