Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

OPREZ: Ne nasjedajte na lažne online oglase koji nude velike popuste

Zbog porasta prevara i znatno većeg broja lažnih web oglasa uoči ,,Black Friday” vikenda punog rasprodaja, iz Hrvatske udruge banaka upozorili su korisnike da provjere koliko su istiniti oglasi koji privlače na izuzetno povoljnu online kupovinu, a pritom vas izlažu zloupotrebi i neovlašćenoj krađi ličnih podataka.

Kako navode, na raznim društvenim mrežama se pojavljuju oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupovinu različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – ,,HOT SALE”, ,,80% OFF”, ,,Discount Sale” ponude i slično.

Otvaranjem linkova na takvim oglasima od korisnika se traži unos ličnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima ,,http” , umjesto ,,https”.

Radi se o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu ličnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobijaju. Hakeri, odnosno lopovi, koji su ukrali te lične podatke, mogu ih koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu napravili.
Stoga ovim putem upozoravamo korisnike da pri kupovini na internetu obavezno:

– sami upisuju web adresu prodajnog mjesta
– nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka
– prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog katanca i počinje li s: ,,https”, kao u primjeru:


– klikom na sličicu katanca provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu.

Na taj način korisnici će izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili.

Izvor: 24sata.hr