Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

INSPIRATIVNO: Grnčarov mjesecima bio u komi, sljedeće godine vraća se na teren

Foto: Elena Grnčarova

Sportisti su navikli na pobjede i poraze i zato znaju najbolje što je i kolika je stvarna snaga uma. Inspirativna priča o takvoj borbi dolazi nam iz Indijan Velsa gdje je prije osam dana 19-godišnji makedonski teniser Darko Grnčarov odradio prvi trening nakon moždanog udara.
Ovaj posebni mladić imao je samo 17 godina kada je tokom treninga doživio moždani udar. Šest mjeseci proveo je u komi.


– Udar je zahvatio desnu stranu mozga. Dan nakon moždanog udara, bio sam budan dva sata. Sjećam se da sam urlao jer bol u glavi je bio nepodnošljiv. Sljedeće čega se sjećam jeste buđenje nakon šest mjeseci. Nisam mogao da hodam, izgubio sam sluh u desnom uvu, a ljekari su mi rekli da nikada više neću moći da igram tenis – počinje priču Grnčarov za britanski ,,Metro“.
Grnčarova, koji je prvi put uzeo reket u ruke kada je imao pet godina, ova vijest je dotukla. Pao je  u depresiju iz koje su ga polako izvlačili sestra Elena i njen suprug, profesionalni fudbaler Blagoja Ljamčevski. Ovdje vrijedi podsjetiti i da su Darkov i Elenin otac Nikola i ujak Atanas bili priznati fudbaleri.
– Prvih dana bio sam depresivan, jer nisam mogao da hodam, a ljekari su mi rekli da neću moći da igram, to je ono što sam radio cijelog života. Bilo je toliko loše da, kada bi postojala mašina za brisanje pamćenja, platio bih da je imam koliko god da je u tom trenutku koštala. Činilo mi se da gubim razum – sjeća se Grnčarov u razgovoru za ,,Metro”.


Međutim, uz podršku porodice i teniskog svijeta, Grnčarov je misli usmjerio ka ozdravljenju. Ljekari specijalisti rekli su mu da je za oporavak potrebno sedam godina. Da li je sportista Grnčarov prihvatio ovakve prognoze? Naravno da ne. Iste te doktore, kao i porodicu, šokirao je nakon što se ovog mjeseca vratio na teren. Na povratku na teren radio je u tajnosti, pa iz toga proističe čitav šok porodice i ljekara.
– U početku sam morao sve da radim polagano. Najveći specijalista za moždani udar u Kanadi propisao mi je ljekove i vježbe za noge. Rečeno mi je da se previše ne nadam, jer će biti potrebno pet do sedam godina dok se ne oporavim u potpunosti. Međutim, vježbao sam puno u tajnosti. Mislio sam samo o tenisu i osjećaju igranja na turu, kao i tome da hodam, trčim, igram tenis i uživam u životu – kazao je Grnčarov za ,,Metro”.
Tako je, dodaje, već nakon tri-četiri mjeseca iznenadio sve.

Some morning skills 🙌🏼

A post shared by Darko Grncarov (@darkogrncarov) on


– Bili su u šoku i bojali su se da se sve ne ponovi. Ja sam jednostavno vjerovao da se moždani udar neće ponoviti, a oporavak sam shvatio vrlo ozbiljno. Dio mene i dalje se boji da se moždani udar ne ponovi, ali srećan sam što imam tenis koji me sprečava da mislim o tim lošim stvarima – istakao je Grnčarov.
On vjeruje da u svakoj nesreći ima sreće. Gluv je, dodaje, na desno uvo, ali isto tako misli: ,,Šta da nisam mogao da hodam ili da govorim?”, pa to smatra svojom srećom u nesreći i to je ono, objašnjava, što ga motiviše.
Grnčarov se nada povratku na teren već u januaru u Renu.
– Dok sam zdrav, biće sve na svom mjestu. Jedva čekam da se što prije nađem u ,,top 100”. Nakon toga cilj mi je vrh i boriću se za to svime što imam – kaže Grnčarov.
Novinar ,,Metroa” Džordž Belšo vjeruje da teniski svijet dobija neobičnog igrača.
– To je ono što me, smatram, čini jedinstvenim, jer mogu da igram jednoručni bekhend kao i dvoručni. Takođe obično igram dvoručni forhend, a mogu igrati i lijevom rukom. Počeo sam da koristim dvoručni forhend za odbranu, ali uskoro je upravo on postao moje najveće ,,oružje” – ističe Grnčarov.


Po agresivnosti i karakteru porede ga sa Endijem Marejem i to ovom mladiću predstavlja čast, jer cijeni Mareja. Uzori su mu još Novak Đoković i sestre Vilijams.
B.R.