ART SLAJDER

ZAVRŠENA PRVA SEZONA VIVO CIKLUSA KLASIČNE GITARE: Majstorstvo Antala Pustaija u hotelu ,,Hilton“ za kraj

Prvu sezonu ,,Vivo ciklusa koncerata klasične gitare“ zatvorio je sinoć u Kristalnoj dvorani hotela ,,Hilton Podgorica“ mađarski virtuoz Antal Pustai.
 Mađarski temperament i duša isijavali su iz svake odsvirane note.
– Srećan sam što sam ovdje. Hvala mom prijatelju Radošu na pozivu – kazao je Pustai.
Pustai je za prvo predstavljanje crnogorskoj publici odlučio da prikaže spoj autorskih kompozicija (Invitation, Wake Up, 3 Waltzes, Jupiter i Mr. Guitar) i djela Migela Delakvina (Last Night), Egberta Gismontija (Frevo) i Lesija Raca (Citromfa). Već u prvoj numeri ,,Invitation“ publiku je pozvao da zaviri u njegov svijet. Vodio je do ,,Jupitera“, kako je naziv autorske kompozicije, i nazad, a u mislima je sa njim igrala i valcer (autorska kompozicija ,,3 Waltzes“). Tehnika sviranja bila je neobična. U svakoj numeri postizao je različit zvuk, a za izvođenje prije svake kompozicije pripremao bi se štimujući pažljivo žice na gitari.
Publika ga je vratila na bis, a on je nakon naklona i riječi zahvalnosti zasvirao ,,Smile“ od Čarlija Čaplina. Bilo je to sasvim novo, neobično viđenje numere koja je izvođena toliko puta. Čini se nikada ovako originalno, kao i da je ovo bilo najemotivnije izvođenje večeri.
O onome što je publika imala priliku da čuje sinoć najbolje govore kritičari koji kažu da Pustai pripada gitarskoj eliti današnjice, te da je on jedinstven fenomen u skorijoj istoriji klasične gitare.
– On zaista uspostavlja jedan novi, virtuozni pravac klasične gitare – rekao je svojevremeno Ralf Tauner.
Pored Taunera, Pustai je nastupao sa muzičkom elitom – Ervinom Šrotom, Petom Metinijem, Lijem Ratenurom i drugima.
Za kraj prve sezone Vivo ciklusa koncerata klasične gitare  publici se obratio direktor Crnogorskog gitarističkog centra Radoš Malidžan.
– Svakog mjeseca do kraja ovog ciklusa predstavljali smo po jednog od vrhunskih svjetskih gitarista. Omogućili smo i da svoje znanje podijele sa crnogorskim mladim gitaristima, amaterima i svim zainteresovanima. Na svakom koncertu do sada imali smo između 250 i 300 slušalaca.To govori o tome koliko je ova manifestacija potrebna i koliko ovdje u našem gradu ima ljubavi za ovaj instrument. Bez vas, draga publiko, ovoga ne bi bilo. Zato ste i vi toliko zaslužni da on traje, a ja se iskreno nadam da će vam on u narednim sezonama donijeti još puno divnih muzičkih iskustava. Nadam se da će ovaj ciklus postati manifestacija koju ćemo svi voljeti, radovati se i ponositi se njome – istakao je Malidžan, smatrajući privilegijom ,,imati ciklus koncerata koji donosi kontinuiranu ponudu koncerata tokom cijele godine“.
Nakon toga uručio je zahvalnice institucijama, kompanijama i pojedincima koji su podržali koncerte. U ime hotela Hilton zahvalnoicu je primio direktor Nemanja Nikolić.  Zahvalnice su dobili i Dragi Vujačić iz kompanije Digital DAB, direktorica Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić“ Zoja Đurović,  NVO Kutak, Obren Tošić iz PG Sound-a, agencija ,,Arhimed“, Žan-Žak Forte iz Francuskog instituta, Ministarstvo finansija Crne Gore, te predstavnici medija.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga