DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Dualnim obrazovanjem zadovoljni učenici i poslodavci

Sistem dualnog obrazovanja koji podrazumijeva da učenici srednjih stručnih škola dio obrazovanja stiču neposredno kod poslodavca gdje obavljaju praksu, zaživio je od ove godine i u Crnoj Gori.

Ovaj vid obuke prihvatilo je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, oko stotinu renomiranih poslodavaca, ali i preko 250 učenika, koji su u prilici da u realnom radnom okruženju uče da obavljaju poslove i primjenjuju teorijsko znanje koje u isto vrijeme stiču u školi.

-Tim povodom predstavnici Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje obišli su kuhinju i restoran hotela Hilton, u kome od ove školske godine praksu obavlja preko 10 učenika Škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, dok je ukupan broj učenika ove škole koji su u dualnom obrazovanju – 46. U savremenoj kuhinji poznatog hotela, oni se, uz svoje mentore, stručnjake iz oblasti kulinarstva, poslastičarstva i restoraterstva uče usluživanju, pripremaju jela i poslastica – navode iz ministarstva.

Učenici Slobodan Lukovac i Miloš Mitrović koji su se opredijelili za restoraterstvo smatraju da ovakav tip učenja znači puno učenicima.

-Oduvijek mi se dopadao poziv konobara, pa sam ove godine upisao treći stepen Škole za srednje i više stručno obrazovanje ‘Sergije Stanić’ i školujem se po dualnom sistemu obrazovanja. Ovakav sistem učenja, koji podrazumijeva rad sa iskusnim kolegama uz novčanu nadoknadu puno znači učenicima – rekao je Miloš Mitrović.

Njegov kolega Slobodan Lukovac, učenik drugog razreda, smatra da je dualno obrazovnje velika prilika za sticanje radnog iskustva i bržeg zaposlenja.

-Mislim da je odličan potez države što nam je omogućila da na ovaj način učimo i sjutra lakše dođemo do posla – kazao je Slobodan.

Kroz dualno obrazovanje, kako objašnjavaju iz Ministarstva, učenici prve godine provode četiri dana u školi, a jedan kod poslodavca.

Druge godine tri dana u školi, a dva kod poslodavca, dok tokom treće godine kod poslodavca provode tri radna dana, dok se nadoknada povećava po razredima srazmjerno broju provedenih dana kod poslodavca.

Rad djece prati mentor koji je određen od strane poslodavca, ali i organizator praktičnog obrazovanja iz škole koju učenik pohađa. Oni zajedno učestvuju u ocjenjivanju učenika, kada za to dođe vrijeme.

Dejan Labović organizator praktičnog obrazovanja u Školi za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ rekao je da 46 učenika ove škole učestvuje u programu dualnog obrazovanja.

-Oni se obrazuju u hotelima Hilton, Hemera, Centre Ville i restoranima Astoria i Marco Polo. Siguran sam da će dualno obrazovanje uroditi plodom jer poslovdavac aktivno učestvuje u obrazovanju učenika, kreiranju nastavnog plana i obrazovnog programa, prati i mjeri uspjeh. Ovakav način učenja doprinijeće popularizaciji deficitarnih zanimanja – smatra profesor.

Još jedna dobra strana dualnog obrazovanja je, dodaju iz ovog resora, plan da nakon potpisanog ugovora sa poslodavcem učenici ostaju kod istog poslodavca do kraja školovanja.

To naročito raduje Kseniju Pajović, učenicu prvog razreda, koja se u Hiltonu praktično obrazuje za poslastičara.

-U dualnom obrazovanju ne mjenjam hotele već sam konstantno u jednom, što je dobro, jer ću naučiti  njihov sistem rada, a ako im se dopadnem, velika je mogućnost da ću ostati da radim tu – rekla je Ksenija.

Šefica kuhinje hotela Hilton Slađana Šoć smatra da je realizacijom programa dualnog obrazovanja učenjen veliki korak u stručnom obrazovanju, te da je ovo pravi način za sticanje znanja i oblikovanje kadra koji potreban Crnoj Gori.

-Kroz program dualnog obrazovanja nastavili smo inače dobru saradnju sa  Školom za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, ovaj put na još višem nivou. Mnogi đaci ove škole, među kojima sam i ja, zaposleni su upravo u kuhinji hotela Hilton. Učenici koji se kod nas praktično obrazuju i čiji sam mentor, biće ovdje sve tri godine školovanja, tokom kojih će upoznati naš način rada, a mi biti u prilici da prepoznamo njihove kvalitete. Ukoliko se dobro pokažu, po završetku škole mogu postati i dio našeg tima – kazala je ona.

Njen učenik, Nemanja Šutović, kaže da je za njega od velike važnosti što praksu vrši uz dosta iskusnih mentora.

-Naučio sam kako se obrađuju meso i voće, pripremaju neka jela, pite i rolnice. Zadovoljan sam što ne mijenjamo mjesto prakse, ne gubimo vrijeme na upoznavanje novih kuhinja, već ga možemo iskoristiti da naučimo nešto novo kod poslodavca kod kojeg već obavljamo praksu, a uz sve to dobijamo novčanu naknadu – kazao je Nemanja.

Učenici sa kojima je razgovarano preporučili su budućim generacijama osnovaca da se opredijele za srednju stručnu školu i na taj način otvore mogućnost za zaposlenje u struci.

Generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić, izrazio je zadovoljstvo zbog odličnog početka programa dualnog obrazovanja. On je objasnio da će se na taj način omogućiti kreatorima obrazovne politike da direktno sa tržišta dobiju informacije koji su to obrazovni profili koji nam nedostaju.

-Sada imamo situaciju da se skoro 40% srednjoškolaca koji su upisali treći stepen nalazi u sistemu dualnog obrazovanja. Benefit imamo svi: obrazovni sistem proizvodi srednjoškolce koji će ići direktno na tržište rada i lakše naći posao, poslodavci su u prilici da učestvuju u kreiranju kadra onakvog  kakav im je zaista i potreban – rekao je Tomić.

On je podsjetio da je oko 100 eminentnih poslodavaca početkom školske godine potpisalo ugovore sa učenicima o individualnoj realizaciji praktične nastave, koji će im omogućiti da u realnom radnom okruženju steknu znanje i kasnije lakše dođu da zaposlenja.

-Ministarstvo prosvjete je kroz izmjene seta zakona iz oblasti obrazovanja, kojima je, između ostalog, omogućeno da zaživi dualno obrazovanje, kao i kroz aktivnu promociju stručnog obrazovanja, kreiralo pretpostavke da stručno obrazovanje bude prvi izbor sve većeg broja svršenih osnovaca – navode oni.