DRUŠTVO PREPORUKA

MEĐUNARODNI DAN DJETETA: Napredak u zaštiti dječjih prava

U Crnoj Gori se, u pogledu ostvarivanja dječjih prava, iz godine u godinu zapaža određeni napredak, ocijenio je zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

Baković je uputio čestitku povodom 20. novembra – Međunarodnog dana djeteta. Pozvao je sve društvene činioce da odgovornim i posvećenim radom daju doprinos unapređenju stanja u ovoj oblasti.

-Kada govorimo o ostvarivanju dječjih prava, posmatrano u cjelini, iz godine u godinu u Crnoj Gori se zapaža određeni napredak. Međutim i dalje su prisutne slabosti, problemi i značajne razlike u ostvarivanju prava djece: sjever-jug, selo–grad i u pogledu ostvarivanja prava ranjivih kategorija djece – navodi se u saopštenju.

Zaštitnik je u Alternativnom Izvještaju o drugom i trećem periodičnom izvještaju Crne Gore o primjeni Konvencije UN o pravima djeteta iznio zapažanja i dao preporuke za unapređenje stanja u oblastima kao što su zakonodavstvo, obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, dječja participacija, inkluzija, porodično-pravni postupci.

-Kao jedan od načina da se unaprijedi stanje u oblasti dječjih prava, vidimo između ostalog i kroz direktnu saradnju sa djecom – zlatnim savjetnicima Zaštitnika. Povodom ovog datuma želimo da podsjetimo da je Zaštitnik nedavno objavio javni poziv za izbor članova Mreže zlatnih savjetnika. Mreža je savjetodavno i saradničko tijelo koje okuplja djecu i mlade. Mreža može imati do 20 članova, uzrasta 13-16 godina. Članstvo u Mreži traje tri godine, a djeca se biraju kao pojedinci, a ne predstavnci svoje škole, grada ili neke organizacije. Opšti cilj Mreže je stvaranje uslova za postizanje većeg stepena učešća djece u svim oblastima društvenog života radi afirmacije i zaštite njihovih osnovnih prava i sloboda – navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, Ujedinjene nacije (UN) su 1954. godine ustanovile ovaj dan, a 20. novembra 1959. usvojile su Deklaraciju o pravima djeteta.

Na isti datum, 30 godina kasnije, usvojena je Konvencija o pravima djeteta.

Izvor: rtcg.me