DRUŠTVO PREPORUKA

JANOVIĆ U RADNOJ POSJETI KOTORU: Srednjoškolci dobili renoviranu fiskulturnu salu

Raspisan je tender za drugu fazu rekonstrukcije kotorskog Zimskog bazena ,,Nikša Bućin”, ponude dostavljene i otvorene, tako da će se za nekoliko dana saznati i odluka o izboru najpovoljnijeg izvođača radova- saopšteno je tokom radne posjete ministra sporta Kotoru, koji je sa direktorom Direkcije javnih Radova Almerom Kalačem, potpredsjednikom opštine Kotor Brankom Nedovićem i njihovim saradnicima obišao radove na rekonstrukciji kotorskog gradskog bazena.

Prvi čovjek Direkcije javnih radova podsjetio je da je prva faza rekonstrukcije bazena završena, ali da se zbog nedostatka sredstava u budžetu objekat nije mogao finansirati u cjelosti odjednom, već u tri faze. Prema sinoć utvrđenom prijedlogu kapitalnog budžeta, za 2018. predviđeno je 700 hiljada eura za nastavak radova.
– Tender za drugu fazu radova je raspisan, ponude su dostavljene i otvorene i mislim da ćemo za nekoliko dana imati odluku o izboru najpovoljnijeg izvođača radova – najavio je Kalač, napominjući da su svjesni značaja gradskog bazena u Kotoru, namijenjenog prije svega sportu koji nas je kako je rekao, možda ,,ponajviše i ponajbolje predstavio u svijetu” . Prioritet je da se objekat završi što prije, a angažovanje ministra sporta nam je dodatna obaveza da, kako je zaključio Kalač i Direkcija javnih radova uloži maksimalan napor da se objekat što prije privede namjeni.
– U prvoj fazi rekonstrukcije gradskog bazena bilo je najvažnije da objekat dovedemo u stabilno stanje, jer je zub vremena oštetio betonsku i čeličnu konstrukciju, tako da je betonske elemente trebalo dodatno ojačati a čeličnu konstrukciju u cjelosti ispeskariti i ponovo ofarbati. Druga faza podrazumijeva radove na elektro i sprinkler instalacijama, vodovodnim, kanalizacionim i svim mašinskim instalacijama, a onda za treću fazu ostaje zamjena stolarije i opremanje objekta u cjelosti – objasnio je Kalač.

Ministar sporta Nikola Janović saopštio je da je izuzetno važno da bazen što prije bude u funkciji jer djeca dva kluba, njih oko 350, svakodnevno putuju u Budvu i Herceg Novi.
– Kada oni imaju toliku želju i motiv, da svaki dan putuju na treninge, onda je i nama to obaveza više da svi zajedno i opština i Direkcija javnih radova i Ministarstvo sporta, učinimo sve što je do nas da i djeca i prvi tim i ,,Kataro” i ,,Primorac“, što prije počnu sa treninzima u kotorskom bazenu. Utoliko više što su svih ovih godina kičma crnogorske vaterpolo reprezentacije bili kotorski vaterpolisti – poručio je ministar Janović.
Zajedno sa Janovićem i Kalačem, radove na bazenu obišao je i potpredsjednik Opštine Kotor Branko Nedović koji je kazao da je jasno da je interes i građana i djece koja treniraju vaterpolo, da objekat sto je prije moguce bude u fnkciji.
– Naša je želja i molba da se insistira na kvalitetu, jer je ovo značajan objekat, tako da ušteda na nekom od segmenata rada na njemu ne bi bila mudar potez. Bolje je uraditi kvalitetno, pa i da sačekamo nekoliko mjeseci, ali da onda kada dobijemo objekat, dobijemo maltene novi bazen – zaključio je Nedović.
Stara gotovo koliko i gradski bazen je i fiskulturna sala Gimnazije i Srednje pomorske škole. Taj je objekat medjutim od danas u novom ruhu i to zahvaljujući Ugovoru o donaciji vrijednom više od 112 hiljada eura, koji je na inicijativu Ministarstva sporta potpisan sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori i to u okviru projekta Ministarstva sporta ,,Afirmacija školskog sporta”, čiji je cilj unaprjeđivanje uslova u nastavi fizičkog vaspitanja i podsticanje djece i omladine da se što više bave sportsko-rekreativnim aktivnostima.
Salu su u prisustvu velikog broja učenika i profesora, uz svečani program, otvorili ministar sporta Nikola Janović i ambasador NR Kine u CG Cui Dživei, poručujući da su zajedničkom akcijom produžili vijek trajanja fiskluturne sale, a učenicima omogućili bezbjedno i komforno bavljenje sportsko rekreativnim aktivnostima u okviru nastave fizičkog vaspitanja, među kojima već stasavaju raskošni sportski talenti.
– Ovo je novi početak naše saradnje u oblasti sporta i obrazovanja i vjerujemo da nas u budućnosti čeka još sadržajnija saradnja Narodne Republike Kine i crnogorskih škola – poručio je kineski ambasador u Crnoj Gori Dživei.
Zahvaljujući se ambasadoru i ministru Janoviću na podršci i vrijednoj donaciji, direktor Srednje pomorske škole Veljko Botica kazao je ,,da su dobili šansu da renoviraju salu i iskoristili je zahvaljujući prije svega inicijativi njihovog Kotoranina i bivšeg učenika kotorske Gimnazije, danas ministra sporta Nikole Janovića”.
U rekonstrukciju sale uloženo je 120 hiljada eura, od čega je 56 hiljada eura obezbijeđeno od donacije kineske ambasade, dok su 64 hiljade eura investirale škole. U parteru je postavljen parket po FIBA standardima, sanirani su unutrašnji zidovi dvorane, uređene svlačionice i postavljena oprema sa kojom se mogu postizati vrhunski sportski rezultati.