MODA SLAJDER

VERICA RAKOČEVIĆ-KUZMANČEVIĆ UOČI REVIJE U PODGORICI: Moja kolekcija je blagi bunt protiv globalne erotizacije

Srpska dizajnerka Verica Rakočević-Kuzmančević zatvoriće  večeras u Vinskom podrumu ,,Šipčanik“ u Podgorici ,,Plantaže Fashion Week Montenegro“ kolekcijom koja je, kako kaže za Montenegro magazin, blagi bunt protiv globalne erotizacije. Namijenjena je ženama s karakterom, stilom i odmjerenim ukusom, baš onakvim kakve je vidjela na otvaranju ,,Plantaže Fashion Week Montenegra“. Njen gost biće Džejson Gold, priznati svjetski fotograf, koji je radio njen katalog prije 20 godina.
Uvijek elegantna, na intervju u ,,Living Room“-u podgoričkog hotela ,,CentreVille“ došla je obučena u crnu rolku i farmerke. Za naš portal govorila je o stilu, životu, sreći, modi, današnjem dobu tehnologije i globalizacije i inspiraciji.
Objavili ste status na Facebook-u u kojem hvalite stajling Podgoričanki prve večeri ,,Plantaže Fashion Week Montenegro”. Što je to što Vas je posebno oduševilo?
– Prije nego što sam došla u Podgoricu dala sam jedan ili dva intervjua i stvarno sam, možda je to i narcisoidno jer sam porijeklom odavde, rekla da Crnogorke imaju nešto gospodstveno u sebi. Posebno je ovo podneblje. Žene sa ovog podneblja su kao sve sa dvora. Imaju taj aristokratski izgled, neku vizuelnost koja je jako bliska mojoj estetici. Međutim, ono što me je zaista fasciniralo jeste prvo veče otvaranja Fashion Week-a. Ako je bilo, recimo,  400 žena  jedna nije bila po mom ukusu, ako tako mogu da kažem. Prosto sam gledala sa pažnjom svaku ženu. Ako je to bila klasična kombinacija, ona je bila s mjerom. Savršena tašna, savršene cipele. Kad kažem savršena tašna, savršene cipele,  to ne podrazumijeva skupu tašnu i skupe cipele, da se razumijemo. Ako je neka mlada djevojka bila u mini suknji, čak u ultra mini suknji, tu su bile čizme i gore je bila rolka. Bilo je jedno dvije-tri jako ekscentrične kombinacije, ali to su bile djevojke kao da su došle sa ulica Njujorka. Ne mogu da kažem da me to iznenadilo, ali  je vrlo prijatan utisak ostavilo na mene.
Kako su Vam se dopale predstavljene kolekcije na otvaranju Crnogorske nedjelje mode?
– Izdvojila bih kolekciju djevojke koja je otvorila to veče (prim. a. Milena Đurđić). To je nešto što se meni te večeri samo i isključivo  dopalo. Ne računam ,,Fashion & Friends“, to je ipak kuća gdje je zbir svjetskih brendova i prosto to je nešto  što je potpuno druga estetika koju ja jako volim, čisto, sve sa smislom. Kad govorimo o dizajnerima, ova djevojka je bila fascinantno dobra. Meni barem, za moj ukus. Čujem da joj je inspiracija bio Nikola Tesla i to je jako lijepo sprovela, sa detaljima koji su tjerali na razmišljanje. Volim kad vidim kolekciju koja i u koloritu i u formi apsolutno je ispunila inspiraciju koja je bila.
Kako biste predstavili kolekciju koju ćete Vi prikazati večeras u Vinskom podrumu ,,Šipčanik“?
– Trudila sam se za ovih 35 godina, koliko je to moguće, da naučim dosta o ovom poslu. Smatram da još uvijek ne znam sve, pogotovo što sam imala dugu borbu sa predrasudama. Nastojala sam da svaka moja kolekcija iz godine u godinu uvijek bude bar malo bolja od prethodne. Ova kolekcija je bila inspirisana ženom koja je oslobođena banalne erotike, jer je prosto sve erotizovano. Nije to samo u Srbiji i Crnoj Gori, to je prosto globalni problem. Jedna opšta erotizacija, pogrešni modeli identifikacije. U Americi je to Kim Kardašijan, kod nas su neke druge zvijezde. Tako da mlade djevojke prosto imaju loše uzore identifikacije. Pogotovo u posljednje vrijeme, gdje su rijaliti programi u prvi plan izbacili neke moralne nakaze. Nažalost,  kod nas u novinama je bilo da su maloljetnici prebili svoju drugaricu u školi i kad su ih pitali zašto su to uradili, oni su rekli: ,,Pa, igrali smo se rijalitija.“ To vam je isto kada je oblačenje u pitanju. Trudim se da idem u korak s vremenom, jer to ovaj posao zahtijeva. Smatram da je do krajnjih granica vulgarizovan pristup ženama i ženskom tijelu uopšte. Tako je ova kolekcija jedan blagi bunt, ako tako mogu da kažem, protiv globalne erotizacije i namijenjena je, uglavnom, ja se nadam da ovo neće pretenciozno zvučati, ženama kakve sam vidjela prve večeri na otvaranju Fashion Week-a u Podgorici. Ženama sa karakterom, ženama sa stilom, ženama sa odmjerenim ukusom… gdje žene nisu kao monahinje zabrađene, naprotiv, ta neka senzualnost nije erotika na prvi pogled nego je nešto u čemu žena ipak zadržava neku dozu tajne.
U heštegovima na Facebook-u vezanim za ovu kolekciju često pominjete ,,happy me”. Što je ono što Vas čini srećnom?
– Mene uopšte život čini srećnom. Naravno, moja porodica, moj muž, moja djeca, prijatelji i moj posao. Najvažnije je zdravlje. Bogu hvala za sada ga ima. Da su vam u porodici svi zdravi, da ste vi zdravi, jer onda možete da radite posao koji volite. U današnje vrijeme nema veće blagodeti nego ako ste u poziciji da radite posao koji volite. Onda se nikada ne umorite, onda ste prosto  uvijek srećni.
Kada ste počinjali da radite nije bilo Interneta. Koliko Vam je današnja tehnologija pomogla, a koliko odmogla? Koji period smatrate najinspirativnijim u modi – da li su to pedesete, šezdesete, sedamdesete….?
– Sve se jako brzo kreće. Zašto kažu sada studije da smo mlađi nego što nam brojevi godina govore? Zato što se nekako i Zemlja brže okreće, vrijeme brže leti, sve brže ide, te stoga ja u skoro 70-oj, mogu da radim sa ovim elanom kao da imam duplo manje. Definitivno sada društvene mreže, pogotovo  kada je ovaj moj posao u pitanju, imaju mnogo veći uticaj nego što je reklama u časopisu, ili na bilbordu. Zbog toga časopisi,  mislim, kubure mnogo s reklamama posljednjih nekoliko godina. Ja sam krenula sa internet prodajom. Sad to malo iz Srbije komplikovanije ide i, što se internet prodaje tiče, ona nije zaživjela u toj mjeri da je to sad nešto masovno, ali je doprinijela tome da ljudi koji su vidjeli stvari koje se nude na internetu, dođu u butik i kupe. Instagram meni mnogo pomaže da klijenti iz Amerike, Švajcarske, Belgije, Austrije vide to kako izgleda, komuniciraju sa mnom i sa mojim timom. Generalno, za internet prodaju je mnogo lakše kad imate tašnu ili cipele. Prosto, kad imate haljinu, vi morate da je probate, tako da je ona komplikovanija za internet prodaju, ali uspostavljate kontakt sa klijentima koji vas kontaktiraju. Meni je proizvodnja za 20, 30 odsto porasla preko Instagrama. Ne preko Facebook-a toliko, jer mislim da je Facebook više  za privatnu komunikaciju, a manje za poslovnu.
Što se inspirativnog perioda tiče, ja se mnogo ne vezujem za periode u modi, oni meni nisu mnogo inspirativni. Lično, najviše volim new look i pedesete. To je meni najbliže. Nije mi inspirativno da nešto recikliram, da nešto prilagođavam današnjem vremenu. Mene su mnogo više privlačile neke ličnosti, neki odnosi, iako je to neuobičajeno možda za dizajn u modi, neki možda smatraju neprihvatljivim. Ali, mene to jako inspiriše, da mogu i kroz formu i kroz kolorit da neke karaktere provlačim, pa su zato u mojoj kolekciji bile Frida Kalo, Isidora Dankan, Lu Salome. Nešto interesantno, kada je Vanja Čobanov pisao roman ,,Ready to wear” o meni i mojim kolekcijama, onda je rekao da je dio kolekcije, a to je bila kolekcija koja je bila inspirisana sa Lu i njenim odnosom sa Ničeom i sa Andreasom, bio u tamno bronzanoj boji posut sa metalnim šljokicama koje su asocirale na suze koje je Niče prolio zbog Lu. Tako da mi je taj način komunikacije sa dizajnom mnogo bliži od reciklaže nekih perioda u modi koji su bili ranije. I boho mi je jako inspirativan. Prosto je bogat koloritno. Najmanje mi je interesantno kad vidite kolekciju u kojoj se vraćaju na pedesete, šezdesete, sedamdesete. Nemate vi tu mnogo prostora za maštariju.
Kažete da Vam je uvijek drago kada vidite da se Vaše kreacije prenose s generacije na generaciju. Da li postoji neki odjevni komad koji ste Vi kreirali, a koji biste voljeli  da Vaša porodica prenosi iz generacije u generaciju?
– Meni je nekako, osim trajanja, najveći kompliment i taj kontinuitet u porodici mušterija, ako tako mogu da kažem. Kad sam ja otvarala radnju, to je bila jedna generacija, pa su poslije došle njihove kćerke, pa sad dolaze njihove unuke. To mi je nekako najljepše i baš sam sa vrsnim fotografom koji je radio i za engleski ,,Vogue”, a koji je slikao prije 20 godina moj katalog i biće moj gost večeras na reviji, Džejsonom Goldom i sa njegovom suprugom,  pričala da, sad kad pogledam taj katalog, prosto je nevjerovatno kako su te slike danas hit. Tu nije bila inspiracija ni pedesete ni šezdesete ni sedamdesete, to je moj dizanerski pečat koji traje. Ja sam svoju djecu  vaspitavala da budu dosta samostalni, da budu svoji. Milena ima stil koji je približan grandžu, Elica je u jednom periodu bila jako privržena sofisticiranom stilu visoke mode, sada se vraća prirodi, sada je bliže bohou. Volim što su toliko svoji, što su toliko različiti. Ako kažemo koji je to komad koji bi voljela, a koji one zaista nose, to je ta moja romantična haljina. Ja često znam da se šalim – ja sam romantična starica koja pravi romantične haljine.
Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac