MODA SLAJDER

“PLANTAŽE FASHION WEEK MONTENEGRO”: Na otvaranju pet kolekcija, organizatoru nagrada Evropskog modnog savjeta

U Capital Plazi u Podgorici večeras je otvoren XXII “Plantaže Fashion Week Montenegro“. Prve večeri predstavili su se Milena Đurđić, Edita Nimanbegu, UGG supported by Fashion&Friends, Maja Velimirov – Tošković  i Bata Spasojević.

 Veče je otvorila Milena Đurđić koja je prikazala  muško-žensku kolekciju „Ka Teslinom kodu“. Ovu kolekciju inspirisanu slavnim naučnikom krasi sofisticiranost i to što je veoma nosiva, a kako je dizajnerka objasnila u intervjuu za Montenegro magazin, konstrukcijska rješenja metaforički skromno dočaravaju naučnog velikana.

This slideshow requires JavaScript.

-Pokušala sam, da kroz određena konstrukcijska rješenja, linije, detalje – trake i džepove, koji su lajt motiv kolekcije i imaju značenje – metaforički skromno dočaram  naučnog velikana-kazala je ona.

I u tom ,,pokušaju” nesumnjivo je uspjela, jer je publika nagradila jakim aplauzom, a čuli su se  i povici: Bravo! Bravo!

Sljedeća se predstavila Edita Nimanbegu sa kolekcijom „Searching for the Light“. Četrnaest modela ove kolekcije dočaravaju ženstvenost i seksepilnost kroz zanimljive krojeve i materijale.

This slideshow requires JavaScript.

U njenoj kolekciji preovladavale su duge, asimetrično krojene haljine u bijeloj i crnoj boji, a manekenke su, kao detalj koji je dao i svojevrsan pečat kombinacijama, nosile čarape do iznad koljena. 

UGG supported by Fashion&Friends predstavio je kolekciju za jesen i zimu 2017/18. i na modnu pistu unio radost svojstvenu mladima. Prikazani su urbani modeli, idealni za mališane i tinejdžere, ali i sve one kojima je udobost na prvom mjestu. Akcenat je bio na Ugg kolekciji obuće koja je po kvalitetu prepoznata u svijetu.

This slideshow requires JavaScript.

Kolekcija obuće je, prema riječima Nataše Perunović, stilistkinje, rađena u različitim bojama, od crne i braon do sive i roze boje sa krznenim detaljima, resama, a u modelima kaputa, pulovera, jakni, ponča, pantolona i haljina bilo dosta kožnih detalja, pletenine i krzna. Brend Ugg uvijek napravi i kolekciju propratnih detalja poput kapa, šalova, rukavica, slušalica koji su i večeras predstavljeni.

Među modelima bila je i Nina Žižić kao i gosti iznenađenja atletičarski par Danijela i Darko Pešić.

Maja Velimirov -Tošković predstavila je kolekciju „Maja“. Njenu kolekciju krase modeli kreirani kao spoj čipke i ,,grubih” materijala, mahom u tamnim bojama-crnoj, ljubičastoj i plavoj. Predstavljeni su ogrtači, te  glamurozne haljine i kombinezoni. 

This slideshow requires JavaScript.

Srpski kreator Bata Spasojević donio je dah Pariza u muško-ženskoj kolekciji „Art and Rock Therapy“uz podsjećanje na sve one izvanredne individualce u rok muzici s kraja 20. vijeka. Kao što i samo ime kolekcije govori – u pitanju je spoj umjetnosti i rok detalja. U ženskoj kolekciji se mogu naći kaputi jarkih boja, puno čipke i pliša, dok je muška kolekcija ispunjena modelima opuštenih krojeva u tamnim bojama i maskirnim dezenima.Tako su se na majicama mogli vidjeti Dejvid Bouvi, Rošin Marfi, ,,Red Hot Chilli Peppers“…, ali i čuvena djela baroknih i renesansnih slikara.  Od materijala je koristio vunene štofove, kožu, svilu i pamuk. 

This slideshow requires JavaScript.

Na večerašnjem otvaranju uručena je i važna nagrada za Montenegro Fashion Week. Predsjednica Evropskog modnog savjeta Nadya Valeva uručila je direktoru Nacionalne modne komore Crne Gore Srđanu Lubardi Evropski sertifikat za članstvo  u menadžmentu Evropskog modnog savjeta.

-Čestitam gospodinu Lubardi za organizovanje Crnogorske nedjelje mode. Sve što on radi ima evropske standarde i za mene je veliko zadovoljstvo to što sam ovdje sa vama i što uručujem ovaj sertifikat – istakla je ona.

PR Nacionalne modne komore Snežana Ivanović rekla je da je otvaranje bilo na izuzetnom nivou i da je zainteresovanih bilo više nego što su očekivali.

-Večeras je prikazano pet divnih, raznolikih revija i smatramo da smo napravili korak naprijed u odnosu na sve ono što smo do sada radili. Nadam se da će nastavak Crnogorske nedjelje mode proteći u istom duhu i da će ljubitelji mode na kraju biti zadovoljni. Naravno, zahvalni smo Evropskom modnom savjetu koji nam je dodijelio sertifikat za sva dostignuća – kazala je Ivanović.

Ovu modnu manifestaciju  organizovala je Nacionalna modna komora Crne Gore u čijem timu su i Dubravka Vujošević – producentkinja, Manja Gazivoda-  Dervanović, koreografkinja, Dragan Krtolica – asistent produkcije, uz podršku Nacionalne turističke organizacije.Partneri  su Plantaže 13. jul, Capital Plaza i Honda. Oficijalna šminka za prvo veče je Flormar, Kuća hemije i drogerije Dama. Prijatelji projekta su frizer „Zoran“, Bar-Kod Shop parfimerije, Hipotekarna banka, Ziaja kozmetika,  Stella Aortis Nikšićka pivara… Za šminku i frizuru prve večeri zadužen je Vlado Beauty Bar uz podršku Schwarzkopf-a. Tim šminkera predvodila je Marija Šuković. Oficijelni fotografi su Anes Lekić – studio Lasso i Ivan Đurović – Bleki foto, a video produkciju radio je Ljubo Jovović. Za reklamni spot je bio zadužen Nikola Novović 2N Studio, dok naslovnu fotografiju potpisuje Đorđe Živaljević. Goste su dočekivale „Flormar djevojke“ u haljinama Marine Banović.

Druga noć Crnogorske nedjelje mode biće održana 12, a završna 13. novembra.

M. Lalović

Foto: B. Šekularac

(Više fotografija u foto galeriji)