Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

TUŽNA SUDBINA KRISTIJANE F. SA ,,STANICE ZOO”: Mogu da umrem svakog trena, ovo nije život

Foto: Brad Elterman

Kristiane Vera Felšerinov bila je još tinejdžerka kad je svijet doznao za nju. Imala je 16 godina kad su je 1978. u Berlinu dvojica novinara magazina ,,Stern” zapazila na suđenju muškarcu koji je maloljetnim djevojkama plaćao seks heroinom. Kristijana je bila svjedokinja, a novinari su htjeli da doznaju više o njoj i svijetu maloljetničke narkomanije i prostitucije, temi koja je u to vrijeme još bila potpuni tabu.
Plan im je bio da naprave dužu priču na osnovu dvosatnog intervjua, ali razgovori s Kristijanom odužili su se na dva mjeseca. Rezultat je bila knjiga ,,Mi djeca sa stanice ZOO”, potresan i brutalno iskren roman o izgubljenim tinejdžerima Zapadnog Berlina koji će učiniti sve za svakodnevni ,,fiks”.
Knjiga s potpisom Kristijane F. postala je svjetski hit, a ona velika zvijezda. Godine 1981. snimljen je film ,,Mi djeca sa stanice ZOO” u kojem se pojavljuje i Dejvid Bouvi, čiji je koncert u knjizi jedan od prelomnih trenutaka za Kristijanu. Na berlinsku premijeru filma došla je s njim. Kasnije je ispričala kako je spavala s Bouvijem, kao i još jednim muzičarem koji je obožavao Berlin, Nikom Kejvom. Neko vrijeme provela je u Los Anđelesu i tulumarila sa zvijezdama, a ta avantura završila je kad su je uhvatili s drogom i deportovali.

Foto: Guliver/Hannelore Foerster/Getty Images

Gdje je danas?
Kristiane Felšerinov danas ima 55 godina i snosi posljedice burnog života.

– Mogu umrijeti svakog trenutka, ali ne žalim ni za čim u životu, jer mislim da ništa nisam propustila. U redu sam. Ne bih nikome preporučila da ide mojim putem, ali to je moj život – ističe Kristijana o kojoj je 2013. objavljena još jedna knjiga, ,,Moj drugi život”. Napisala ju je Sonja Vuković, njemačka novinarska srpskog porijekla i Kristijanina vršnjakinja koja je s njom takođerprovela mnogo vremena kako bi mogla da ispriča što joj se događalo nakon što su je proslavila ,,Mi djeca sa stanice ZOO”.

Knjiga opisuje kako Kristijana danas živi u stanu u kojem nema previše namještaja i pati od više ozbiljnih bolesti. Fibroza, ciroza jetre, hepatitis C. Više ne podnosi antibiotike, natiču joj jetra i zadržava tečnost.

– To nije život – govori Kristijana.

FOTO: DPA/DEDERT

Nadam se da će ova knjiga uplašiti ljude više od moje prve knjige i odvratiti ih od droge. Sigurna sam da hoće. Opisuje koliko sam boli prošla u životu i kako ću umrijeti prerano, i to vrlo bolnom smrću, objašnjava Kristijana.

I dalje je zavisnica od metadona i alkohola, a redovno konzumira i marihuanu. Pisalo se da je psihički vrlo nestabilna, da ponekad čuje glasove i bježi iz svog stana u beskućništvo. Više puta je pokušavala da se riješi zavisnosti i sredi sebi život. Dva puta je prekidala trudnoću, a 1996. je rodila sina Filipa. Njegovog oca upoznala je na jednom od odvikavanja. On ju je ostavio, a Kristijani je 2008. socijalna služba uzela dijete.

Nije mogla da se pomiri s tim, pa ga je otela i pobjegla s njim u Amsterdam. Mediji su izvještavali da se ne brine o sinu, da pije i uzima heroin. Ubrzo se vratila u Njemačku i predala sina, a dvije godine kasnije oduzeli su joj roditeljsko pravo.

– Najviše mi smeta što svi samo pitaju jesam li ,,čista”. Kao da ništa drugo u vezi mene ne postoji. A ja se ne mogu ,,očistiti”. Nikad nisam htjela ostaviti drogu. Ja ne znam za ništa drugo. Odlučila sam živjeti drugačiji život nego ostali ljudi – rekla je nedavno Kristijana, kćerka nasilnog alkoholičara koja je počela da se drogira sa samo 12 godina, a ubrzo i svojim tijelom plaća heroin.

Izvor: 100posto.hr