Porto Novi
ART PREPORUKA

Predstava KP Zetski dom odigrana u Italiji: ,,Najokrutniji čovjek” na sceni festivala Quartieri dell’arte

Nakon prošlogodišnjeg izvođenja komada Dokle pogled seže, o čemu je pisao uticajni italijanski dnevnik Corriere della sera, cetinjsko pozorište opet je predstavilo svoju magiju na sceni Festivala Quartieri dell’arte. Ovoga puta aplauz italijanske publike zaslužili su crnogorski glumci: Pavle Popović, Ana Vujošević, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović i Petar Novaković odigravši Najokrutnijeg čovjeka, režiju italijanske rediteljke Monice Nappo, po tekstu italijanskog pisca Gian Maria Cerva (Đan Maria Ćerva). Priča o putovanju kroz vijekove koja pripovijeda o moći i okrutnosti, koja postoji u ljudskim vezama i društvu, ovoga puta odigrana je u nekadašnjem manastiru sant’Agnese (Svete Anjeze) u Vitorchianu (Vitorkjanu), okolini srednjovjekovnog grada Viterba.
– Čini mi se da su glumci još bolji u smislu otkrivanja likova, jaki su u tome. Inteligentno obrađuju simbole koji su u tekstu, uradili su odličan posao na uspostavljanju ravnoteže između likova i simbola, posjeduju savršenu kontrolu. Ovo je odlična ekipa sa kojom sam imao fantastičan proces rada, a i režija Monike Napo zaokružila je priču. Dopada mi se što smo postigli veliku psihološku dubinu na sceni, sa malo rekvizite radili smo na simbolu, pomalo kao u starom elizabetanskom pozorištu – kazao je autor drame Gian Maria Cervo.
Ova predstava u ambijentu crkve iz 14. vijeka još više zaličila je na bajku, u kojoj se u igri svjetla i tonova koji vode kroz vrijeme, pojavlju likovi poput Virdžinije Vulf i Vlada Tepeša Drakule. Scenografiju i izbor kostima potpisuje Monika Napo, dizajn svjetla Monika Napo i Mirko Radonjić, dok izbor muzike pripada Moniki Napo i Rajku Raduloviću.
U do kraja ispunjenom gledalištu sjedjeli su italijanski umjetnici koji su pohvalili rad crnogorskih kolega.
– Nisam se zamarao tekstom, jer to često odvuče pažnju od onoga što se dešava na sceni. Fokusirao sam se na glumce koji su me prijatno iznenadili, svako od njih je pokazao svoje umijeće. Vjerujem da ovaj komad može još rasti, glumci imaju prostora da uobliče svoje uloge. Volio bih vidjeti ovaj komad za pola godine još jednom, budući da ima mnogo potencijala – kazao je reditelj Marco Adda.
– Tekst je kompleksan, jako literaran, zato je bilo teško pratiti ga. Ipak, odrekao sam se težnje da pratim priču i posvetio onome što se dešava na sceni. Glumci su me ubijedili, dobri su. Kao ekipa sjajno funkcionišu, svidjeli su mi se – kazao je italijanski glumac Angelo Tanzi (Anđelo Tanci).
Predstava Najokrutniji čovjek sa svojom mješovitom ekipom dio je jedne evropske priče. Njena ideja je kreativno zajedništvo šest država, a jedna od njih je i Crna Gora čiji je predstavnik Kraljevsko pozorište Zetski dom. Riječ je o projektu „Evropske kolektivne drame i nove inicijative 2014-2018“ koji je na konkursu EU programa Kreativna Evropa dobio podršku za finansiranje. Projekat koji u internacionalnim okvirima zovemo ,,EU Collective plays!“ promoviše tzv. ,,polivokalne“ pozorišne metode. Slijedeći taj put, Zetski dom sarađuje sa umjetnicima iz drugih zemalja, udružujući reditelje, glumce i pisce drugih nacija sa našim umjetnicima, u cilju formiranja novog kreativnog društva. Na taj način rođene su inovativne produkcije, koje su i prikazane u odabranim evropskim pozorištima i festivalima. Ovakvi projekti, po mišljenju njegovog inicijatora Đan Maria Ćerva, mogu ujediniti različitosti i povezati Evropu i njene građane kroz kulturu, upravo u pozorištu.
– Kada kreirate grupu koja uključuje više nacija, to vam pomaže da napravite uspješan projekat na pozorišnoj sceni, kompleksnost našeg iskustva kao građana svijeta dolazi do izražaja na taj način. Toliko smo bombardovani informacijama iz svijeta, perspektive svih nas su radikalno različite, prije 20 godina to nije bilo tako. Čar udruživanja tih iskustava i pogleda na svijet kreira dramaturgiju koja predstavlja pozorišni događaj koji je srazmjeran našoj epohi, koji je bliži našoj stvarnosti nego teatar koji je vezan samo za našu zajednicu. Upravo ovaj susret pozorišta iz različitih kultura možda na početku izgleda kao teži rad, ali dobit koju ostvarujemona taj način je jako važna – kazao je pisac Gian Maria Cervo.
Gian Maria Cervo jedan je od najaktivnijih i najviše izvođenih italiajnskih autora u svijetu. Njegovi tekstovi igraju se u najvažnijim pozorištima i festivalima u Evropi i Rusiji. Njegove tekstove režirali su neki od najeminentnijih evropskih i američkih reditelja. Cervo je 2013. godine postao prvi italijanski dramaturg, nakon Goldonija, Pirandela i Foa, čiju je predstavu producirala Šangajska pozorišna akademija, najznačajnija kineska pozorišna institucija. 1997. ovaj italijanski pisac osnovao je Festival savremene drame ,,Quartieri dell’Arte”, čiji je i danas umjetnički direktor.