Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ISTRAGA OTKRILA: Haribo bombone proizvode radnici u robovskim uslovima, firma muči i ubija životinje

Foto: Screenshot: YouTube

Njemačka kompanija Haribo obećala je pokretanje unutrašnje istrage nakon što je optužena da radnike tretira kao robove te muči i ubija životinje za proizvodnju slatkiša.
Njemačka serija dokumentarnih filmova Markencheck (provjera brendova) objavila je uznemirujuće optužbe protiv ,,Hariba” ranije ovog mjeseca.
Radnici u Brazilu žive kao robovi
Prva optužba tiče se jednog od glavnih sastojaka gumenih bombona, karnauba voska, koji se nalazi u palminom lišću. Istražitelji su otkrili da radnici koji beru lišće u sjevernom Brazilu žive u uslovima koji se mogu opisati kao ropstvo, objavio je Deutsche Welle.
Radnici u Brazilu, od kojih su neki maloljetni, prisiljeni su spavati na otvorenom ili u kamionima, nemaju pristup čistoj vodi i sanitarijama, a zarađuju oko 12 dolara na dan, navodi se u dokumentarnom filmu.
Muče i ubijaju svinje zbog želatine
Druga optužba tiče se još jednog sastojka gumenih bombona, želatina, koji se dobija od životinjske kože i kostiju, iako postoje veganske alternative. Prema dokumentarnom filmu, ,,Haribo” za dobijanje želatina muči i ubija svinje, a snimci prikazuju životinje prekrivene sopstvenim izmetom i otvorenim ranama tokom procesa.
Firma je za ,,Huffington Post” izjavila da je ,,ekstremno zabrinuta” situacijom prikazanom u filmu te da će pokrenuti unutrašnju istragu.

Izvor: Index.hr