ART PREPORUKA

SARADNJA KULTURNIH CENTARA PODGORICE I NOVOG SADA: Jedinstvenost Antića na izložbi u KIC-u

 

Izložba plakata i fotografija ,,10 godina Antićevih dana” posvećena slavnom pjesniku Miroslavu Miki Antiću svečano je otvorena sinoć (25. oktobar) u izložbenom holu KIC-a ,,Budo Tomović”. Izložba je plod saradnje KIC-a ,,Budo Tomović” i Kulturnog centra Novog Sada koja je obnovljena u junu ove godine i najavljuje buduće zajedničke projekte ove dvije institucije kulture.

U ime domaćina i suorganizatora izložbe direktorica KIC-a Snežana Burzan iskazala je zadovoljstvo još jednom lijepom saradnjom sa novosadskim Kulturnim centrom, koja će, ovoga puta, omogućiti građanima Podgorice da se bliže upoznaju sa Antićevim stvaralaštvom.

– Naš novi zajednički projekat pokazuje da primjer dobrog uvezivanja dvije vodeće institucije kulture Novog Sada i Podgorice, treba da slijede i drugi kulturni centri u zemlji i regionu – istakla je Burzan.

Otvorivši izložbu u ime Kulturnog centra Novog Sada, Mirsad Avdić kazao je da Kulturni centar Novog Sada uz podršku Grada Novog Sada, svake godine organizuje manifestaciju ,,Antićevi dani”, u čast istaknutog pjesnika, a dio izložbe povodom jubilarnih 10 godina manifestacije sada će moći da vidi i podgorička publika. Gospodin Avdić dodaje da se ,,ovom izložbom produbljuje saradnja dva kulturna centra i razmjenjuju kvalitetni umjetnički programi i sadržaji”.

Aleksandra Božović, zadužena za oblast međunarodne saradnje u Kulturnom centru Novog Sada podsjetila je da ova izložbena postavka pokazuje neprolaznu vrijednost Antićevog stvaralaštva, u šta će se uvjeriti svi koji budu u prilici da je pogledaju do 30. oktobra, do kada će trajati.

Večeras (četvrtak, 26.oktobar) najavljujemo projekciju dokumentarca pod nazivom ,,Prvi film”, u 20h u Multimedijalnoj sali KIC-a. Riječ je o prvom dokumentarnom filmu koji se bavi Antićevim likom i djelom, a urađen je u produkciji Kulturnog centra Novog Sada. Bavi se Antićem uz učešće prijatelja i poznavalaca njegovog djela. O ovom poznatom pjesniku između ostalih govore: Ređep, Rada Đuričin, Svetlana Bojković, Goran Sultanović i mnogi drugi. Scenario i režiju potpisuju Dušan Stojanović i Lazar Stanivuk, a stručni konsultant je Draško Ređep.