ART SLAJDER

POVODOM 30 GODINA RADA: Momčilo Zeković sa gostima u CNP-u predstavio muzički dio ,,Džepa sa tajnama”

Trideset godina rada kompozitora, tekstopisca i basiste grupe ,,Perper” Momčila Zekovića Zeka zabilježeno je u knjizi i CD pod nazivom ,,Džep sa tajnama”.
Publika u Crnogorskom narodnom pozorištu sinoć se podsjetila i pjevala sa izvođačima i autorom dio tog lijepog i bogatog opusa.
Svaku pjesmu publika je pratila gromoglasnim aplauzom.
– Čovjek svašta počne da radi u životu, između ostalog, i da pjeva. Ja nisam nikad probao u životu da pjevam dosad. Barem nisam to probao javno. Čak ne pjevam ni u kupatilu. Sluša moja familija samo dok pravim pjesme i to ću zbog moje žene koja živi sa ovim kretenom 30 godina i zbog toga što ovaj kreten želi da joj kaže još jedanput neke riječi uraditi na ovaj način – rekao je Zeković na početku večeri i otvorio program otpjevavši i odsviravši na akustičoj gitari ,,Još uvijek te volim”.
KIC POP HOR, pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića, za koji je sinoć Zeković rekao da smatra da je osvježio crnogorsku muzičku scenu, na premijernom nastupu u CNP-u izveo je divno refrene pjesama ,,Kome dolaziš u san”, ,,Ljubav”, ,,Voliš dok si mlad”, ,,Tattoo”, ,,Sa dušom od kamena” i ,,Golub za 086”.
Putem audio-linka publika je potom bila u prilici da čuje prelijepe recitale glumaca CNP-a Milivoja Miša Obradovića i kasnije Nikole Perišića.
– Osim benda u kojem obožavam da sviram, započeo sam lijepu saradnju sa orkestrom koji se zove „Alegro Vivo“. Volio bih da ovo bude mali doprinos crnogorskoj kulturi na drugačiji način. Ne znam da li ste primijetili, mi kolege muzičari znamo da kad izlazimo na binu budemo obično kao zavjese. U ovoj državi su nas naučili da smo tu samo radi dekora – kazao je Zeković, najavljujući orkestar ,,Alegro Vivo” na čelu sa dirigentom Radovanom Papovićem.
Orkestar je sa solistima, violinistkinjom Vericom Čuljković, koja se na bini pojavila u narodnoj nošnji, violistom Urošem Lapčevićem, violinistom Milošem Boškovićem i klaviristom Aleksandrom Gajićem izveli kompozicije ,,Slavski kolač”, poznatiju kao ,,Na svetoga Nikolu”, te ,,Familijarnu pjesmu”, poznatiju kao ,,Svila”, što je otkrio da su inicijali njegove porodice.
Uvod u ono što će uslijediti počeo je puštanjem spota za pjesmu ,,Niz tvoja leđa”.
– Da ne budem patetičan. Možda je neko iz grupe očekivao da sam trebao da vodim memoare onog što smo sve preživjeli. Možda neki drugi ne bi više postojali. Hvala ekipi sa kojom radim – rekao je Zeković, zadrhatao mu je glas, pa je zastao.
U sljedećem trenutku izvinjavao se publici zbog emocija koje su ga savladale, što je pozdravljeno gromoglasnim i dugim aplauzom.
Podsjetio je da su ,,Perper” od početka činili Nikola Radunović – vokal, Aleksandar Radunović Popaj- solo gitara, Mladen Brajović- ritam gitara, Ivan Vujović Mane – bubnjevi i Mihajlo Ražnatović Mićo – klavijature.
– Neke pjesme zaslužuju da dožive svoj drugi život i smatrao sam da je najljepši mogući način, s obzirom da nisam sa bendom radio nove pjesme, da Nikola i Mićo odsviraju i otpjevaju ovu pjesmu, da čujete kako to zvuči u kamernoj varijanti – najavio je Zeković.
Potom su na scenu stupili pjevač ,,Perpera” Nikola Radunović i klavijaturista tog benda Mihajlo Mićo Ražnatović i izveli uživo ,,Niz tvoja leđa”.
– Moram da mu zahvalim. Nisam vjerovao da još poslije ovoliko godina imaš energiju da sve ovo napraviš. Samo mi znamo koji se bavimo muzikom koliko je teško baviti se organizacijom nekih događaja, pogotovo kada se svira sa ovoliko ljudi, tako da čestitam i želim Zeku da zahvalim na mnogo divnih pjesama koje nam je napravio – kazao je Nikola Radunović.
Zeković je  kazao da se raduje što je dobio priliku da njegove pjesme izvode Karolina Gočeva, Zoran Predin, Neno Belan, Zvonimir Đukić Đule, pokojni Igor Perazić i dugogodišnji drugari – Nikola i Mićo iz ,,Perpera”…
Upravo najemotivniji dio koncerta bio je snimak Igora Perazića na bimu kako pjeva.
Publici nije trebalo dugo da sa Đukićem zapjeva ,,Zastave”, a sa Belanom ,,Svilenu pjesmu”.

Same riječi ovih umjetnika o tome koliko im je značio Zekovićev poziv da učestvuju u ovom projektu govore mnogo.
– Postoje neke pjesme koje nisam, a volio bih da sam ih za života svojom rukom potpisao! Jedna od njih je i ,,Zastave”. Kažu ,,Jutro ka jutro”, a ,,pjesma ka pjesma”, e pa nije baš tako. Mene ,,ova” godinama u mislima žulja i srce mi svojom posebnošću ljulja, Važi priča da je izgubljeno samo ono čega se odreknemo. Eto, mi se jedni drugih i poslije nekoliko decenija prijateljstva nismo, niti ćemo se ikada odreći! Sve se tako dostojanstveno poklopilo u svom jakom energetskom i duboko emotivnom sazvežđu, Zekin stvaralački jubilej, maestro Ivan Aleksijević za klavirom i moja malenkost ispred mikrofona. Dragi Prijatelju, hvala ti što si meni povjerio čast da ponovo raširim ovaj emotivni ,,Barjak” od nota i stihova. Srećan ti ,,trideseti”, a sad idemo dalje makar još toliko – rekao je Đukić jednom prilikom.
Neno Belan, uz ,,Bura kad donese mira, iznad Boke ne bude zima, Bože, daj mi krila kraj nje da me ima”, istakao je da ,,kako kažu uvodni stihovi, možda su baš oni presudili, uz činjenicu da otprilike pola svojih gena vučem upravo iz lijepe Boke, da pristanem na saradnju sa dragim prijateljem muzičarom Zekom te donesem svoje muzičko viđenje ove njegove lijepe i sentimentalne pjesme, te se preko nje duhovno u tom momentu i još jače povežem sa svojim precima”.
Iako najavljeni Zoran Predin i Karolina Gočeva nisu došli, ali su poslali video-poruku.

This slideshow requires JavaScript.


B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga