DRUŠTVO PREPORUKA

MNE MAGAZIN I CNP NAGRAĐUJU: Osvojite karte za predstavu ,,Čuvari tvog poštenja”


MNE magazin i Crnogorsko narodno pozorište nagrađuju tri čitaoca sa po dvije karte za večerašnju predstavu ,,Čuvari tvog poštenja” koja je autorski projekat Borisa Liješevića, u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica. Komadom će biti zatvoren takmičarski dio Bijenala crnogorskog teatra 2017.
Tri čitaoca koji prvi pošalju mail na [email protected] dobiće po dvije karte za predstavu ,,Čuvari tvog poštenja”.
O predstavi
– Stih iz crnogorske himne „…čuvari tvog poštenja…“ proziva jednu od najvažnijih tekovina crnogorske tradicije – poštenje! Crna Gora je sredina u kojoj je, tokom prethodnih vjekova, poštenje postalo kult. Zašto? Različite sredine do kulta uzdižu različite kategorije: poredak, prirodu, ekologiju, sport, trgovinu, dizajn, dok smo mi do kulta uzdigli – poštenje. Svi odgovori su uvijek u geografiji. Naši preci su živjeli u sredini u kojoj nije bilo dovoljno hrane, obradive zemlje, blaga, sredstava za život. Kult poštenja čuvao je zajednicu na okupu. Držao je u životu. Ljudskost je čuvala egzistenciju. Danas su se vremena promijenila, i u odnosu na ta vremena svega ima na pretek.Usljed promijenjenog socio – ekonomskog momenta mijenja se i način života. Šta odlazi u tradiciju, a šta ostaje u životu? Šta je s tim našim poštenjem, gdje je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo? Maler kaže „tradicija nije obožavanje pepela, nego održavanje vatre!“ Ako govorimo o našem odnosu prema poštenju, pitanje je što mi danas radimo. Da li obožavamo pepeo ili držimo vatru? – kaže Boris Liješević o komadu.
U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.
Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.
O Bijenalu
Bijenale crnogorskog teatra je nacionalni pozorišni festival čiji je cilj afirmacija, valorizacija i razvoj ukupnog crnogorskog pozorišnog sistema. Bijenale crnogorskog teatra, takođe, ima za cilj unaprjeđenje i promociju svih pozitivnih vrijednosti crnogorske savremene kulture koje svoj iskaz imaju u pozorišnoj umjetnosti i univerzalnih društvenih vrijednosti.
Osnovan 2007. godine kao Festival crnogorskog teatra, od 2010. godine odvija se bijenalno.
Pokrovitelj Bijenala crnogorskog teatra je Ministarstvo kulture Crne Gore.